Maďari zadržaní v piatok v Českej republike sú zrejme profesionálni prevádzači

NETKY.SK • 5 August 2015, 11:26 • 2 min
Maďari zadržaní v piatok v Českej republike sú zrejme profesionálni prevádzači

BUDAPEŠŤ/PRAHA - Dvaja občania Maďarska zadržaní minulý piatok českými policajtmi na diaľnici D5 s nákladným vozidlom plným utečencov, sú zrejme profesionálni prevádzači, ktorí takýto čin nepáchali prvýkrát. To bol jeden z dôvodov, prečo tachovská sudkyňa Michaela Rezníčková rozhodla o uvalení vyšetrovacej väzby, informoval český denník Právo.

slovakia

left justify in out

Denník zistil, že firma, ktorej logom bol kamión označený, už poldruha roka oficiálne nefunguje. "Z materiálu od polície a po vypočutí som dospela k názoru, že existuje dôvodné podozrenie zo zapojenia oboch zadržaných do obchodu s utečencami, dokonca že by sa mohlo jednať o organizovanú skupinu," povedala Právu sudkyňa.

 

Vodič nákladného auta a jeho spolujazdec vypovedali, že o utečencoch nemali tušenie. "Údajne to zistili až pri cestnej kontrole na českom území. Pri doplňujúcich otázkach už ale neboli schopní dôveryhodne vysvetliť množstvo vecí. O mnohých veciach som pochybovala, ich obhajoba bola nedôveryhodná," dodala s poznámkou, že polícia zistila, že cez Českú republiku smerom na západ nešli po prvý raz.

 

Podľa jej slov v prípadoch ich predchádzajúcich ciest majú českí a nemeckí policajti podozrenie, že vykonávali podobnú činnosť. "Existujú dôkazy, že sa po Európe pohybovali podstatne častejšie, než to tvrdia. Dvojica bola v minulosti už v Maďarsku trestne stíhaná," dodala Rezníčková.

 

V prípade, že súd dokáže, že Maďari prevážali migrantov za peniaze, hrozí im odňatie slobody až do výšky ôsmich rokov.

 

Maďarský kamión s nápisom M&M Hungária Kft. zadržala pri meste Tachov česká polícia so 76 ilegálnymi migrantmi. Utečencov prevzala cudzinecká polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies