Maďari za 48 hodín poriadne zalovili vo vodách a majú už 8 zlatých

NETKY.SK • 10 August 2012, 07:18 • 2 min
 Maďari za 48 hodín poriadne zalovili vo vodách a majú už 8 zlatých

Maďari za 48 hodín poriadne zalovili vo vodách a majú už 8 zlatých

slovakia

left justify in out

img

Posledné dva dni patria na OH v Londýne maďarskej výprave, ktorá dokázala pozbierať na vodných športoch za 48 hodín štyri zlaté medaily. To je už samo o sebe viac než celkový počet ich najcennejších kovov z Pekingu a fanúšik spoza južných slovenských hraníc je v športovom ošiali absolútneho opojenia. A to sa hry ukončia až o 3 dni.
      Pred štyrmi rokmi rozniesli maďarské médiá olympijský šport v zuboch, keď označili väčšiu časť výpravy za výletníkov za štátne peniaze. "Chudobný" zisk troch zlatých a celkovo 10 medailí bol považovaný za absolútny prepadák, ktorý sa dal dokladať aj porovnaním s ostatnými olympiádami: počet maďarských zlatých bol najnižší od OH 1924 v Paríži a výprava mala aj najmenej kovov od OH 1928 v Amsterdame. Kým tradičné maďarské športy v Ázii vôbec nezabrali tak, ako na to bol "rozmaznaný" maďarský športový priaznivec zvyknutý počas predošlých dekád, teraz sa v britskej metropole deje ich znovuzrodenie. 
      Londýn je teda oproti Pekingu úplne z iného cesta a Maďari sú v tabuľke národov na lichotivom ôsmom mieste, na chrbát sa im pozerajú Taliani, Austrálčania, Japonci či Španieli a iba menej strieborných medailí ich vo štvrtok radilo za Francúzov. Doterajších osem zlatých si delí zatiaľ päť odvetví, ktoré boli vždy výkladnou skriňou maďarského športu: kanoistika, plávanie, šerm, gymnastika, atletika. K medailovej úrode prispeli signifikantne aj zápasenie a džudo - pripísali si po jednej striebornej a bronzovej. V stredu na kanoistickom kanáli Eton Dorney zabrali v K2 Rudolf Dombi s Rolandom Kökényom i ženský štvorkajak, o deň neskôr na rovnakom mieste slávila zlato v K1 Danuta Kozáková a na 10-kilometrovej trati plavcov triumfovala Éva Risztovová. Plavkyňa, ktorá štyri roky nepretekala a k súťažnej vode sa vrátila v roku 2009.  
      Eufória je o to väčšia, že národ držali a držia v napätí aj po vypadnutí vodnopólistov ďalšie tímy. Hádzanári sa v stredu v "zápase storočia" prebojovali do semifinále, keď zdolali Island po dvojnásobnom predĺžení a útočia na medailu. Medailové vysvedčenie mohlo nabrať na sile aj po bronzovom zápase vodných pólistiek, ale tie po obrovskej dráme prehrali vo štvrtok večer duel s Austráliou 11:13 po predĺžení.   
      Popritom nezabrali klasické medailové istoty - trojnásobný strieborný z Pekingu László Cseh vypadol v rozplavbách 400-metrovej polohovky už v prvý deň (potom si napravil chuť bronzom na kratšej polohovke). Spomínaní vodní pólisti, ktorí predchádzajúce tri OH kraľovali nad svetom, vyladiť formu na štvrtý vrchol v poradí už nedokázali a skončili vo štvrťfinále. Naplno nezabodovali ani obhajcovia zlata z Pekingu - kanoisti Attila Vajda (6. miesto) a pár Janicsová, Kovácsová (striebro).  
      Maďarská výprava môže ešte stále dúfať vo vyšší obnos v kanoistických šprintoch, modernom päťboji, slušnú šancu na medailu majú hádzanári. Maďari tak svoj stredoeurópsky priestor za štyri roky totálne prerástli. Kým v Pekingu bol rozptyl štvorice Maďarsko, Slovensko, Česko, Poľsko v medailovom zrkadle minimálny (všetci mali po tri zlaté), teraz regionálni sokovia zaostávajú - Česia a Poliaci majú po 2 olympijské tituly a Slováci zatiaľ žiaden.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies