Maďari prelomili 44 ročné čakanie, Priskin strelil najkrajší gól svojho života

NETKY.SK • 16 November 2015, 09:49 • 2 min
Maďari prelomili 44 ročné čakanie, Priskin strelil najkrajší gól svojho života

BUDAPEŠŤ - Dlhé čakanie futbalového Maďarska sa skončilo. Výber nemeckého trénera Bernda Storcka postúpil na EURO 2016 do Francúzska po dvoch barážových výhrach nad Nórskom v Oslo 1:0, resp. v odvete v Budapešti 2:1.

slovakia

left justify in out

Dvojnásobní vicemajstri sveta (1938, 1954) a trojnásobní olympijskí šampióni (1952, 1964, 1968) prelomili 44 ročné čakanie, lebo naposledy hrali na ME v roku 1972. Ich posledným veľkým turnajom boli MS 1986 v Mexiku. V Nórsku minulý štvrtok rozhodol o triumfe debutant László Kleinheisler, v nedeľu v Budapešti zasa útočník bratislavského Slovana Tamás Priskin a vlastný gól Markusa Henriksena. Pred zápasom sa držala minúta ticha a hráči mali na rukávoch čierne pásky za obete teroru v Paríži. Zaplnená a mimoriadne hlučná budapeštianska Groupama Aréna hnala svojich a pískala na Nórov, radosťou explodovala už v 14. minúte po góle Priskina. 

 

Legionár bratislavského Slovana si nabehol na dlhú loptu na hrot, vyškolil trio obrancov hostí a utešenou technickou strelou do ľavého horného rohu prekonal bezmocného brankára Nylanda. Nóri tlačili, ale postupové rozhodnutie padlo v 83. minúte, keď si Markus Henriksen dal nešťastný vlastný gól po rohu. "Toto je pre Maďarsko veľký moment. Toľké roky sme čakali na takýto úspech. Príliš dlho Maďarsko absentovalo na šampionáte európskej elity. Nebolo to ľahké, Nóri nám to poriadne skomplikovali. Majú dobrý tím. Ale myslím, že v oboch zápasoch sme predsa len boli o čosi ostrejší a chceli sme postúpiť viac," citovala agentúra DPA maďarského kapitána Balázsa Dzsudzsáka.

 

Bývalý útočník Watfordu či Ipswichu a teraz Slovana Bratislava strelil v 54. reprezentačnom zápase svoj sedemnásty gól. Podľa vlastných slov bol zo všetkých najdôležitejší. "Bol to gól mojej futbalovej kariéry. Chcel by som ho venovať zosnulému Mártonovi Fülöpovi, ktorý bol mojím dobrým priateľom," povedal Priskin pre server UEFA a k zápasu ešte poznamenal: "Ukázali sme ako tím veľký charakter, dobre sme bránili a zostali koncentrovaní až do konca. Je to veľký úspech pre mňa aj mojich spoluhráčov. Som šťastný."

 

"Fanúšikovia boli jednoducho senzační. Oni boli tým rozdielom, nikdy nás neprestali povzbudzovať. Chcem výhru venovať im," povedal striedajúci Dániel Böde. Tréner Nórska Per-Mathias Hogmo poslal do ohňa aj 16-ročného Martina Ödegaarda, ten sa až na hlavičku z rohu do tyčky nepresadil a po prvom polčase išiel dolu. Stefan Johansen po súboji športovo hodnotil: "Musíme Maďarom zagratulovať k postupu. Boli to tesné zápasy, ale oni boli v oboch šestnástkach o kúsok precíznejší. Dostali sme tri góly a dali len jeden. Tieto fakty musíme akceptovať." Nóri majú za sebou už tri neúspešné baráže o ME 2004, resp. MS 2006, naposledy hrali medzi kontinentálnou smotánkou v roku 2000. Maďari sú 21. istým účastníkom finálového turnaja, ktorý vyžrebujú 12. decembra. V baráži sa ešte rozhodne o posledných troch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona