Maďari odovzdali veľvyslancovi Rakúska protestnú nótu za vyjadrenia Faymanna

NETKY.SK • 14 September 2015, 18:03 • 2 min
Maďari odovzdali veľvyslancovi Rakúska protestnú nótu za vyjadrenia Faymanna

BUDAPEŠŤ - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov dnes v Budapešti odovzdalo protestnú diplomatickú nótu veľvyslancovi Rakúska Ralphovi Scheidemu, informovala maďarská komerčná televízna stanica ATV.

slovakia

left justify in out

Maďarská diplomacia protestovala ešte v sobotu u veľvyslanca proti vyjadreniam rakúskeho kancelára Wernera Faymanna. Ten pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel povedal: "Rozdeľovať ľudské práva podľa náboženstiev je neprijateľné. Strčiť utečencov do vlakov s presvedčením, že pocestujú niekde úplne inde, to vyvoláva spomienky na najtemnejšie časy nášho kontinentu."


Rakúsky kancelár tiež tvrdil, že Maďarsko nedodržiava schengenské ani dublinské dohody a že neposkytuje migrantom potrebnú starostlivosť. Podľa ATV protestná nóta je v diplomacii najsilnejšou reakciou, po ktorej už nasleduje vyhostenie veľvyslanca danej krajiny a stiahnutie vlastného ambasádora.


Správanie sa a vyjadrenie Faymanna, ktorý prirovnal postup maďarského premiéra Viktora Orbána v utečeneckej kríze k nacistickej rasovej politike, sú nehodné vedúceho európskeho politika 21. storočia, reagoval v sobotu v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Šéf maďarskej diplomacie pre agentúru MTI uviedol, že rakúsky kancelár už týždne vedie voči Maďarsku ničím nepodloženú klamlivú kampaň. Maďarsko podľa Szijjártóa dodržiava všetky právne normy Európskej únie a hľadá spoločné európske riešenie migračnej krízy.


"Situáciu komplikujú práve takéto nezodpovedné vyhlásenia od politikov podobných rakúskemu kancelárovi, ktorí vzbudzujú v ekonomických prisťahovalcoch falošné ilúzie a nepodložené sny," dodal maďarský minister. Podľa jeho slov Faymann už prekročil všetky hranice, čím vlastne odhalil svoju vlastnú neschopnosť. "Rakúsky kancelár formuloval nezmyselné obvinenia zrejme z vnútropolitických pohnútok. Dôrazne to odmietame a vyprosujeme si to," zdôraznil Szijjártó.


Faymann nadhodil aj otázku finančných sankcií pre štáty Európy ako Maďarsko, ktoré budú odmietať kvóty pre rozdelenie utečencov v únii. "Na zvládnutie pohybu utečencov potrebujeme tresty pre tých, ktorí sa prehrešia voči solidárnosti," vyhlásil šéf rakúskych sociálnych demokratov. Ako príklad spomenul krátenie prostriedkov zo štrukturálnych fondov, z ktorých majú prospech najmä východné štáty EÚ, uvádza DPA. Agentúra pripomína, že systém kvót by mohol byť v únii presadený aj kvalifikovanou väčšinou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies