Maďari budú voliť po novom, Orbán premiérom ostane

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 09:42 • 2 min
Maďari budú voliť po novom, Orbán premiérom ostane

BUDAPEŠŤ - Približne osem miliónov Maďarov oprávnených voliť bude v nedeľňajších parlamentných voľbách hlasovať už podľa novej ústavy z dielne súčasnej vlády Viktora Orbána.

slovakia

left justify in out

Voľby budú mať už iba jedno kolo a obyvatelia rozhodnú o zložení 199-členného parlamentu. V súčasnosti má maďarský zákonodarný zbor 386 poslancov. Zrušená bola aj účasť povinná pre platnosť volieb. Právo voliť budú môcť po novom využiť aj zahraniční Maďari. Voľby v roku 2010 jednoznačne ovládol Fidesz, keď získal ústavnú väčšinu v parlamente. Podľa aktuálnych prieskumov má vládne hnutie medzi ľuďmi oprávnenými voliť približne 40-percentnú podporu. Ďaleko za ním je blok vedený socialistami s 18 percentami a tesne za ním nasleduje radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). To si však od svojej umiernenejšej rétoriky sľubuje prekročenie úrovne 20 percent.

 

Nezodpovedná finančná politika vlády Socialistickej strany premiéra Ferenca Gyurcsánya umožnila Fidezsu dostať sa pred štyrmi rokmi na výslnie. Krajina sa však nachádzala vo veľmi zlej finančnej situácii a len vďaka pomoci od MMF odvrátila bankrot. Orbánova vláda nebola spokojná s vyrokovanými podmienkami a dochádzalo aj k otvoreným sporom s fondom. V auguste 2013 Budapešť oznámila definitívne splatenie úveru v hodnote 20 miliárd eur. Vláda však zaviedla vyššie dane a znárodnila dôchodkové sporiace účty. Orbán mal problémy aj v zahraničnej politike. EÚ tvrdo kritizovala mediálny zákon a nepozdávali sa jej ani zmeny v ústave. Tá okrem iného zrušila názov Maďarská republika a zaviedla jednoduchý názov Maďarsko. 

 

Zaujímavosťou je, že popri Orbánovi sa počas jeho funkčného obdobia vystriedali štyria prezidenti - najprv to bol László Sólyom, ktorému skončilo funkčné obdobie, nasledoval Pál Schmitt, ktorý odstúpil pre obvinenia z plagiátorstva. Jeho funkciu na 40 dní prevzal predseda parlamentu László Kövér, ktorého v máji 2012 vystriedal parlamentom zvolený prezident János Áder.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies