Maďari a Poliaci aj naďalej blokujú schválenie európskeho rozpočtu. Ostatné krajiny sa tak nemusia dostať k eurofondom

NETKY.SK • 8 December 2020, 11:45 • 2 min
Maďari a Poliaci aj naďalej blokujú schválenie európskeho rozpočtu. Ostatné krajiny sa tak nemusia dostať k eurofondom

BRUSEL – Schvaľovanie sedemročného rozpočtu Európskej únie a plán obnovy po koronakríze vetuje Maďarsko a Poľsko. Svojimi krokmi tak komplikujú čerpanie peňazí, ktoré majú krajinám pomôcť vyrovnať sa s negatívnymi ekonomickými dopadmi po pandémii.

slovakia

left justify in out

Vláda v Maďarsku a Poľsku bude blokovať schválenie európskeho rozpočtu na 7 ročné obdobie. Premiér Viktor Orbán a jeho poľský náprotivok Mateusz Morawiecki potvrdili, že zotrvajú vo vzájomnej podpore a nedopustia uplatnenie akejkoľvek snahy o narušenie svojej vzájomnej spolupráce.

 

img

 

Povedal to v pondelok v Bruseli maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Pred novinármi tiež zdôraznil, že každá členská krajina Európskej únie má právo veta.

 

Prečítajte si tiež: Maďarsko a Poľsko odmietajú podporiť dlhodobý rozpočet EÚ, lídri už hľadajú spôsob ako ich obísť

 

"Maďarsko a Poľsko sa domnievajú, že na vytvorenie postoja schváleného konsenzom sú potrebné ďalšie rokovania. Vidíme šancu na dohodu, pretože Maďarsko i Poľsko sú zaviazanými zástancami právneho štátu," dodal Szijjártó.

 

Obe krajiny odmietajú, že podmienkou pri čerpaní eurofondov bude dodržiavanie zásad právneho štátu. Vetovaním rozpočtu tak blokujú spoločný balík v hodnote vyše 1,8 bilióna eur, ktoré by mali členské krajiny čerpať v rokoch 2021 - 2027.

 

img

 

Plánovaný mechanizmus vyvolal tvrdý odpor vo Varšave a Budapešti. Tamojšie pravicové vlády sa stavajú proti nástroju, ktorý by Poľsko a Maďarsko mohol "odrezať" od európskych peňazí v prípade, ak budú pokračovať v politike, ktorú EK považuje za porušenie demokratických štandardov.

 

EÚ koncom septembra vo svojej správe o demokratických štandardoch naprieč celým euroblokom kritizovala práve tieto dve krajiny za výrazné nedostatky v oblasti justície, boja proti korupcii a slobody médií.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nemecko vyzvalo Maďarsko a Poľsko, aby podporili dlhodobý rozpočet EÚ. Inak na to doplatia pandémiou najzasiahnutejšie krajiny
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies