Macron zablahoželal Alžbete II. k výročiu. Johnson a Welby vyjadrili úctu

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 10:53 • 2 min
Macron zablahoželal Alžbete II. k výročiu. Johnson a Welby vyjadrili úctu

PARÍŽ/LONDÝN – Francúzsky prezident Emmanuel Macron zablahoželal vo štvrtok britskej kráľovnej Alžbete II. pri príležitosti jej platinového jubilea.

slovakia

left justify in out

Úctu panovníčke vyjadrili aj britský premiér Boris Johnson a arcibiskup z Canterbury Justin Welby. TASR o tom informuje na základe správy z webových stránok staníc BBC a Sky News. Macron kráľovnú označil za „zlatú niť, ktorá spája tieto dve krajiny (Britániu a Francúzsko)“.

 

 

„Vaša oddanosť nášmu spojenectvu a nášmu priateľstvu zostáva,“ povedal Macron vo videozázname zaslanom kráľovnej. Francúzsky prezident pripomenul „dni temnoty“, keď kráľovnina rodina počas druhej svetovej vojny privítala vo svojom domove francúzskeho generála Charlesa de Gaulla. Ten sa do Británie uchýlil na úteku pred nacistickým režimom. Po návrate do Paríža v septembri 1944 prevzal politickú moc a postavil sa na čelo dočasnej vlády.

 

 

Premiér Johnson na Twitteri napísal, že kráľovnino platinové jubileum je nielen oslavou panovníčky, ale aj kvalít, ktoré má. Welby pre spravodajskú stanicu Sky News ocenil kráľovninu odvahu a vystupovanie na verejnosti. Len veľmi málo ľudí je podľa jeho slov oboznámených s tým, ako sa kráľovná vlani v apríli vyrovnávala so smrťou svojho dlhoročného manžela princa Philipa. „Nemyslím si, že sa v tomto štáte nájde niekto, kto by nesúhlasil s myšlienkou, že jej stoicizmus, jej vzor pre (našu) krajinu, je v mnohých oblastiach bezchybný,“ povedal.

 

 

Alžbeta sa vládnutia ujala vo februári 1952 po smrti svojho otca Juraja VI. Slávnostne korunovaná bola 2. júna 1953 vo veku 26 rokov. V Británii sa vo štvrtok začali oslavy 70. výročia jej nástupu na trón. Mnohé britské noviny vo štvrtok toto výročie pripomínajú na svojich titulných stránkach, všíma si BBC. Buckinghamský palác v noci na štvrtok zverejnil oficiálne vyhlásenie kráľovnej, v ktorom sa poďakovala organizátorom osláv a zaželala spokojnosť všetkým, ktorí sa na oslavách zúčastnia.

 

Možno vás zaujme: Rezort školstva podporí 27 projektov v rámci výzvy Enviroprojekt 2022



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies