Macron vyzval Putina, aby ukončil blokádu ukrajinských prístavov rezolúciou OSN

NETKY.SK • 31 Máj 2022, 18:12 • 2 min
Macron vyzval Putina, aby ukončil blokádu ukrajinských prístavov rezolúciou OSN

BRUSEL - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz vyzvali v sobotu šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby ukončil blokádu prístavu v ukrajinskom meste Odesa podľa podmienok stanovených v rezolúcii OSN. Macron to uviedol v utorok po skončení mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Prezidentovi Putinovi som (v sobotu) navrhol, aby sme iniciovali rezolúciu Organizácie Spojených národov, ktorá by tejto operácii dala jasný rámec," povedal Macron.

 

img

 

Podľa návrhu francúzskeho prezidenta by takáto rezolúcia OSN umožnila odmínovanie prístavu a obnovenie dodávok obilia.

Šéf Kremľa lídrov Nemecka a Francúzska v sobotnom telefonáte uistil, že je „pripravený" hľadať spôsob, ako zaistiť export obilia, ktoré je pre ruskú blokádu uviaznuté v ukrajinských čiernomorských prístavoch.

 

Ruská invázia na Ukrajinu a sankcie Západu spôsobili prerušenie dodávok hnojív, obilnín a ďalších komodít z Ruska a Ukrajiny, čo vyvoláva obavy z vypuknutia potravinovej krízy vo svete. Najviac ohrozenými sú krajiny Blízkeho východu a Afriky.

 

img

 

Rusko a Ukrajina produkujú 30 percent globálnych dodávok pšenice. Západ obviňuje Putina, že hrozbu hladu využíva ako jednu zo zbraní v rusko-ukrajinskom konflikte.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies