AKTUALIZÁCIA: Francúzsko má novú vládu

NETKY.SK • 20 Máj 2022, 10:05 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Francúzsko má novú vládu

PARÍŽ – Prvé zasadnutie novej vlády je na programe v pondelok predpoludním.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 17:34 (20. 5. 2022)

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vymenoval novú vládu premiérky Élisabeth Borneovej. Novou ministerkou zahraničných vecí je diplomatka Catherine Colonnová, Sébastien Lecornu je novým ministrom obrany. Bruno Le Maire ostáva ministrom financií a Gérald Darmanin ministrom vnútra. Oznámil to v piatok popoludní generálny tajomník Elyzejského paláca Alexis Kohler, informuje TASR.

 

Ako informuje kanál France 24, Éric Dupond-Moretti zostane šéfovať ministerstvu spravodlivosti. Historik Pap Ndiaye je novým ministrom školstva. Rezort práce povedie Olivier Dussopt. Amélie de Montchalinovú vymenovali za ministerku ekologickej transformácie a územnej súdržnosti. Brigitte Bourguignonová nahradí ministra zdravotníctva Oliviera Vérana, ktorý dostal nové portfólio – vzťahy s parlamentom a demokraciu. Politička libanonského pôvodu Rima Abdul Malaková povedie rezort kultúry.

 

img

Jean Castex a Élisabeth Borneová 

 

Damien Abad je novým ministrom solidarity, autonómie a problematiky ľudí so zdravotným postihnutím. Marc Fesneau sa stal ministrom poľnohospodárstva a potravinovej suverenity. Stanislas Guerini nahradí na čele ministerstva verejnej služby Amélie de Montchalinovú, ktorá povedie rezort ekologickej transformácie a územnej kohézie. Yaël Braun-Pivetová preberie rezort francúzskeho zámoria. Amélie Oudéa-Castérová je novou ministerkou športu, zodpovednou taktiež za organizáciu letných olympijských a paralympijských hier v Paríži v roku 2024. Sylvie Retailleauová dostala na starosť rezort vysokého školstva, výskumu a inovácií.

 

Premiérku Borneovú vymenoval Macron začiatkom tohto týždňa, nahradila Jeana Castexa. Vo Francúzsku, ktoré je prezidentskou republikou, sa po prezidentských voľbách mení vláda. Francúzi si vyberali prezidenta v apríli, funkciu obhájil Emmanuel Macron.

 

Opozícia ho podľa agentúry AFP kritizovala za odďaľovanie vymenovania novej vlády. „Francúzi sa obávajú o budúcnosť, ceny elektriny, palív, bývania a potravín, ktoré všetky rastú," povedal v piatok pre rozhlasovú stanicu Franceinfo v tejto súvislosti poslanec opozičných Republikánov Julien Aubert.

 

Pôvodný článok:

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vymenoval za novú francúzsku premiérku Élisabeth Borneovú. Jej úlohou bude viesť vládny kabinet pri prijímaní plánovaných reforiem a pomôcť Macronovi zaistiť si parlamentnú väčšinu vo voľbách, ktoré sa uskutočnia v júni. Borneová (61) je druhou ženou na premiérskom poste v histórii Francúzska a prvou po viac než 30 rokoch, pripomína Reuters.

 

img

Élisabeth Borneová

 

V predchádzajúcej vláde premiéra Jeana Castexa zastávala Borneová pozíciu ministerky práce. Predtým bola ministerkou dopravy (2017–19) a ministerkou ekologickej transformácie (2019-20). Castex v pondelok (16. mája) odovzdal Macronovi svoju demisiu. Išlo o očakávaný krok, keďže vo Francúzsku premiéri spravidla odstupujú na začiatku nového funkčného obdobia hlavy štátu.

 

Možno vás zaujme: Rusko vyhosťuje francúzskych a talianskych diplomatov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies