Macron upozornil Erdogana na dodržiavanie princípov právneho štátu

NETKY.SK • 5 Január 2018, 18:33 • 2 min
Macron upozornil Erdogana na dodržiavanie princípov právneho štátu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok svojmu tureckému náprotivkovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi povedal, že demokratické krajiny musia vo svojom boji proti terorizmu rešpektovať princípy právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Macron zároveň vyjadril svoje obavy o osud študentov, učiteľov a novinárov v Turecku, napísala agentúra AP. "Naše demokratické zriadenia musia rozhodne čeliť terorizmu," povedal Macron v Paríži na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom, pričom dodal, že tie isté zriadenia musia zároveň bezvýhradne brániť princípy právneho štátu.

 

Francúzsky prezident tiež podotkol, že najnovší vývoj v Turecku neumožňuje napredovanie prístupových rokovaní Ankary s Európskou úniou. Podľa Macrona by bolo pokrytectvom predstierať, že v súčasnosti je možné otvárať ďalšie kapitoly v prístupových rokovaniach s Tureckom.

 

Oficiálne prístupové rozhovory medzi EÚ a Tureckom trvajú už 12 rokov. V dôsledku rozsiahlych čistiek a represií, ku ktorých v krajine dochádza od neúspešného puču z júla 2016, však prakticky uviazli na mŕtvom bode. Viacero európskych štátov - znepokojených porušovaním ľudských práv a oslabovaním demokracie v Turecku - dokonca požaduje ich ukončenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies