Macron tvrdí, že je na dosah dohoda, ktorá zabráni vojne!

NETKY.SK • 7 Február 2022, 15:41 • 2 min
Macron tvrdí, že je na dosah dohoda, ktorá zabráni vojne!

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si myslí, že dohoda, ktorá zabráni rozsiahlej vojne na Ukrajine, je možná a že je legitímne, aby Rusko upozorňovalo na svoje vlastné bezpečnostné obavy. Kremeľ zase neočakáva, že príde k prelomu počas pondelkových rokovaní ruského prezidenta Putina s Macronom.

slovakia

left justify in out

Macron vyzval k novej rovnováhe na ochranu európskych štátov a upokojenie Ruska pred pondelkovými rokovaniami v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zopakoval, že o suverenite Ukrajiny sa nediskutovalo.

 

img

 

Rusko zhromaždilo jednotky na ukrajinskej hranici, popiera však, že by plánovalo inváziu.

Moskva vzniesla rad požiadaviek, vrátane toho, aby obranná aliancia NATO vylúčila členstvo Ukrajiny a aby znížila svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe. Západné krajiny to odmietli a namiesto toho navrhli iné oblasti rokovaní, napríklad rozhovory o obmedzení jadrových zbraní.

 

Macron pre noviny Journal du Dimanche povedal, že cieľom Ruska nie je "Ukrajina, ale vyjasnenie pravidiel... s NATO a EÚ". Povedal, že dúfa, že jeho dialóg s ruským prezidentom bude stačiť na zabránenie vojenského konfliktu, a že verí, že Putin bude otvorený diskusii o širších otázkach.

 

Macron, ktorý v nedeľu hovoril aj s americkým prezidentom Joe Bidenom, varoval pred očakávaním, že Moskva prijme jednostranné opatrenia na deeskaláciu situácie a povedal, že Rusko má právo vyjadriť svoje vlastné obavy.

 

img

 

Povedal však, že nadviazanie dialógu s Ruskom nemôže „prejsť cez oslabenie žiadneho európskeho štátu“. „Musíme chrániť našich európskych bratov tým, že navrhneme novú rovnováhu schopnú zachovať ich suverenitu a mier,“ povedal.

 

„Musíme to urobiť pri rešpektovaní Ruska a pochopení súčasných tráum tohto veľkého ľudu a veľkého národa."

 

Zdá sa však, že ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytrij Kuleba bagatelizuje hrozbu bezprostrednej invázie a v nedeľu na Twitteri napísal: „Neverte apokalyptickým predpovediam. Rôzne hlavné mestá majú rôzne scenáre, ale Ukrajina je pripravená na akýkoľvek vývoj."

 

img

 

Napätie medzi Ruskom, Ukrajinou a Západom prichádza takmer osem rokov po tom, čo Rusko anektovalo ukrajinský južný polostrov Krym a podporilo krvavé povstanie vo východnej oblasti Donbasu. Moskva obviňuje ukrajinskú vládu, že neimplementovala dohodu z Minska – medzinárodnú dohodu o obnovení mieru na východe, kde povstalci, podporovaní Ruskom, kontrolujú rozsiahle územia a od roku 2014 bolo zabitých najmenej 14 000 ľudí.

 

Kremeľ neočakáva, že rokovania Putina s Macronom budú prelomové

 

 

Kremeľ očakáva že francúzsky prezident príde na rokovaniach s návrhmi na zníženie napätia v Európe. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovali agentúry Reuters a TASS.

 

img

 

Podľa Peskova bude rokovaniam Putina s Macronom dominovať téma situácie týkajúcej sa Ukrajiny.

„Samozrejme, situácia je veľmi zložitá na to, aby sme mohli očakávať, že počas rokovaní príde k rozhodujúcemu prelomu... Vieme, a sám Macron to povedal Putinovi, že príde s určitými nápadmi, ako nájsť možné spôsoby zníženia napätia v Európe, pričom má v pláne sa s týmito nápadmi podeliť s Putinom," uviedol Peskov s tým, že o výsledku rokovaní budú na tlačovej konferencii informovať samotní prezidenti.

 

Peskov tiež spresnil, že rokovania prezidentov sa začnú okolo 17.00 h moskovského času (15.00 h SEČ). Zároveň pripomenul, že osobnému stretnutiu prezidentov predchádzali tri telefonické rozhovory. „Preto očakávame veľmi vecnú a dlhú diskusiu, ktorá bude objemná z hľadiska obsahu i času," uviedol Peskov.

 

Prečítajte si: Maďarsko zablokovalo účasť Ukrajiny v kybernetickom centre NATO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies