Macron telefonoval Trumpovi po rozhodnutí o odstúpení USA od dohody s Iránom

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 10:59 • 2 min
Macron telefonoval Trumpovi po rozhodnutí o odstúpení USA od dohody s Iránom

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron telefonoval americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby mu povedal, že sa veľmi obáva napätia na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Lídri spolu hovorili po tom, ako Trump tento týždeň rozhodol o odstúpení USA od tzv. jadrovej dohody veľmocí s Iránom.

 

Macronov úrad oznámil, že prezidenti telefonovali v sobotu a najvyšší francúzsky predstaviteľ vyjadril "veľké starosti o stabilitu" v regióne, informovala v noci na nedeľu agentúra AP. Pripomenula, že v uplynulých dňoch už eskalovali nepriateľské akcie medzi Iránom a Izraelom.

 

Macron dôrazne namietal proti Trumpovmu rozhodnutiu o odstúpení od dohody uzavretej v roku 2015 s cieľom obmedziť kontroverzný iránsky jadrový program.

 

Prezidenti hovorili aj o obchodných otázkach. Európske vlády sa snažia zachrániť miliardy dolárov z obchodných vzťahov s Iránom, ktoré sa obnovili vďaka jadrovej dohode, píše AP. Francúzsko a EÚ tiež naliehajú na Washington ohľadom výnimiek z Trumpových ciel na oceľ a hliník.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies