Macron sľúbil obnovu Notre-Dame do 5 rokov

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 21:15 • 2 min
Macron sľúbil obnovu Notre-Dame do 5 rokov

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prisľúbil, že katedrála Notre-Dame v Paríži, ktorú poškodil rozsiahly požiar, bude obnovená "v priebehu piatich rokov". Informovali o tom tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

slovakia

left justify in out

"Obnovíme túto katedrálu v priebehu piatich rokov a bude ešte krajšia," uviedol Macron v televíznom príhovore deň po tom, ako gotický chrám v centre Paríža vážne poškodil oheň. Prezident priznal, že na katedrále s 850-ročnou históriou je "toho veľa, čo treba obnovovať", vyjadril však presvedčenie, že Francúzi to "znova dokážu" a "zmobilizujú sa".

 

"Zdieľam váš smútok a takisto zdieľam aj vašu nádej," povedal Macron v závere svojho príhovoru. Prezident sa v ňom poďakoval zasahujúcim hasičom, policajtom, ako aj darcom, ktorí ponúkli peniaze na renováciu chrámu.

 

 

Požiar na streche katedrály Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, vypukol v pondelok večer a uhasiť sa ho podarilo až po deviatich hodinách. Oheň zničil samotnú strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu.

 

 

Ku katastrofe došlo v čase, keď boli na spomínanej veži vykonávané renovačné práce. Parížska prokuratúra uviedla, že požiar vyšetruje ako nešťastnú náhodu, a nie ako prípad podpaľačstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies