Macron si neželá, aby sa Rusko vzdalo členstva v Rade Európy

NETKY.SK • 6 Máj 2019, 23:10 • 2 min
Macron si neželá, aby sa Rusko vzdalo členstva v Rade Európy

BRUSEL - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok vyslovil za to, aby Rusko zostalo členom Rady Európy (RE) aj napriek súčasným vzájomným sporom. Francúzsko v polovici mája prevezme predsedníctvo RE, uviedla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"Chcem, aby Rusko zostalo v Rade Európy," povedal Macron počas pondelňajšieho stretnutia v Elyzejskom paláci s generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom.

 

Francúzsky prezident zdôraznil, že Rada Európy potrebuje Rusko a naopak. Podľa Macrona musia byť rešpektované práva každého členského štátu, avšak Rusko si tiež musí plniť svoje záväzky voči tejto inštitúcii so sídlom v Štrasburgu, ktorá združuje 47 európskych krajín.

 

 

Rada Európy, ktorá v nedeľu oslávila 70 rokov svojej existencie, má už niekoľko rokov napäté vzťahy s Moskvou. V snahe potrestať Rusko za nelegálnu anexiu Krymského polostrova v roku 2014 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) pozastavilo ruských poslancom právo voliť.

 

Ruská vláda na to zareagovala zmrazením 33 miliónov eur, ktoré mala poslať do ročného rozpočtu Rady Európy v roku 2017. Najnovšie hrozí, že opustí túto organizáciu, ak nebudú obnovené volebné práva ruských zákonodarcov zastúpených v RE a ak sa títo nebudú môcť zúčastniť na voľbe nového generálneho tajomníka, ktorá sa uskutoční v polovici júna.

 

Jaglanda v tejto funkcii nahradí buď šéf belgickej diplomacie Didier Reynders, alebo chorvátska ministerka zahraničných vecí a európskych záležitostí Marija Pejčinovičová Buričová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies