Macron sa ako prezident zasadí za hĺbkovú reformu EÚ

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 14:01 • 2 min
Macron sa ako prezident zasadí za hĺbkovú reformu EÚ

PARÍŽ - Centristický kandidát prezidentských volieb vo Francúzsku Emmanuel Macron dnes varoval, že EÚ by mohla čeliť perspektíve odchodu Francúzska, ak v nej nedôjde k hĺbkovým reformám. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Macron pre BBC pripomenul, že počas celej svojej predvolebnej kampane sústavne bránil európsku myšlienku a politiku EÚ. Ako dôvod uviedol, že to považuje za dôležité pre Francúzsko i jeho postavenie v procese globalizácie.

 

Upozornil však, že treba analyzovať súčasnú situáciu, vypočuť si názory občanov a vnímať, že sú "teraz mimoriadne nahnevaní a nedočkaví a táto nefunkčnosť EÚ už viac nie je udržateľná."

 

Uviedol, že jeho úlohou - "deň po" zvolení - bude "hĺbková reforma EÚ a nášho európskeho projektu".

 

Dodal, že z jeho strany by bolo zradou, keby ako prezident Francúzska dovolil, aby EÚ fungovala vo svojej súčasnej podobe. "Nechcem takto postupovať, (...) pretože ďalším krokom by bol frexit alebo opäť Národný front (FN)", za ktorý proti nemu v druhom kole prezidentských volieb kandiduje Marine Le Penová.

 

Le Penová je podľa BBC stelesnením odmietania EÚ. Počas svojej predvolebnej kampane sľubuje, že po prípadnom zvolení za prezidentku vypíše referendum o zotrvaní Francúzska v EÚ.

 

Voličskou základňou Le Penovej sú podľa BBC ľudia vo vidieckych a bývalých priemyselných oblastiach, ktorú oslovili jej sľuby o obnovení kontrol na hraniciach Francúzska a riešenie problémov s imigráciou.

 

Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku konalo 23. apríla. Spomedzi 11 kandidátov do druhého kola postúpili Macron s 24,1 percentami a Le Penová, ktorú volilo 21,3 percenta voličov. Druhé kolo volieb sa uskutoční 7. mája.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona