Macron prisľúbil pomoc pri boji proti extrémistom v africkom regióne Sahel

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 17:05 • 2 min
Macron prisľúbil pomoc pri boji proti extrémistom v africkom regióne Sahel

BAMAKO - Francúzsko a jeho africkí partneri musia spolupracovať na odstránení islamských militantov v africkom regióne Sahel, vyhlásil dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron na začiatku samitu v malijskom hlavnom meste Bamako. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že lídri členských krajín skupiny G5 Sahel (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia, Niger) na tomto stretnutí predstavia nové medzinárodné sily, ktoré budú bojovať proti džihádistom a ilegálnej činnosti v tejto zóne. Macron je už na svojej druhej návšteve Mali od ujatia sa prezidentského úradu v máji.

 

Extrémisti prevzali kontrolu nad severnou časťou Mali v roku 2012. Hoci boli z veľkých miest o rok nato vytlačení vojenskou koalíciou pod velením Francúzska, pokračujú v útokoch proti mierovým jednotkám OSN, domácim vojakom a civilistom. Násilie sa rozšírilo aj do susedných krajín.

 

Francúzsko sem vyslalo tisícky svojich vojakov v rámci operácie Barchan. Macron vyhlásil, že Paríž poskytne novému 5000-člennému kontingentu 70 taktických vozidiel a komunikačné vybavenie, dopĺňa agentúra AP. Európska únia prisľúbila týmto medzinárodným silám podporu vo výške 50 miliónov eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies