AKTUALIZOVANÉ Macron: Ďakujem všetkým voličom za hlasy! Vašu dôveru nesklamem

NETKY.SK • 7 Máj 2017, 22:18 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Macron: Ďakujem všetkým voličom za hlasy! Vašu dôveru nesklamem

PARÍŽ - Emmanuel Macron sa zrejme stal novým francúzskym prezidentom, vyplýva z prvých odhadov výsledkov dnešného druhého kola prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Emmanuel Macron sa s vďakou obrátil na svojich voličov v príhovore, v ktorom im sľúbil, že na ich podporu nezabudne a nesklame ich. Podľa prvých odhadov výsledkov získal v dnešnom druhom kole 65 percent hlasov.

 

"Ďakujem všetkým, ktorí mi dali svoj hlas. Nezabudnem na vás. Budem sa zo všetkých síl snažiť, aby som bol hoden dôvery, ktorú ste do mňa vložili," vyhlásil Macron hodinu po ohlásení prvých odhadov výsledkov volieb.

 

V príhovore, ktorý už poňal v prezidentskom štýle, voličom sľúbil, že od pondelka vnesie do verejného života morálku a "demokratickú vitalitu".

 

Pozdravil súčasnú hlavu štátu Francoisa Hollanda aj svoju súperku v druhom kole Marine Le Penovú. Prisľúbil tiež postupné prekonanie rozdelenia spoločnosti, ktoré prezidentské voľby priniesli.

 

Vyhlásil, že Francúzsko bude popredným aktérom v boji proti terorizmu na svojom území i v zahraničí. Vyjadril sa aj za obranu Európy, ktorú chce priblížiť občanom.

 

"Milujem Francúzsko. Počnúc dneškom mu najbližších päť rokov budem vo vašom mene s odhodlaním slúžiť. Nech žije Republika, nech žije Francúzsko!" zvolal líder hnutia Vpred!

 

Macron sa podľa predbežných odhadov výsledkov hlasovania stane 25. prezidentom Francúzska, pričom bude najmladšou hlavou štátu v novodobej histórii krajiny.

 

Na výsledy volieb už stihol zareagovať aj premiér Fico. Francúzski občania si vybrali v slobodných voľbách prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať, uviedol vo svojej reakcii na sociálnej sieti. "Verím, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť Európskej únie a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe, nie od seba." V čase po brexite potrebuje Európa stabilitu a konštruktívnu spoluprácu a úloha Francúzska je v tejto oblasti nezastupiteľná, zdôraznil.

 

Agentúra Ipsos odhaduje, že Macron získal 65,1 percenta a Le Penová 34,9 percenta hlasov. Potvrdili sa tým predikcie analytikov a prieskumy, ktoré Macronovi predpovedali náskok najmenej 20 percentuálnych bodov.

Po oznámení odhadov vypukol na nádvorí parížskeho múzea Louvre, kde má Macron pódium a tlačové centrum, burácajúci rev a ošiaľ. Masy jeho priaznivcov mávali francúzskymi trikolórami a po niekoľkých minútach od ohlásenia výsledkov začal dav spievať štátnu hymnu. Na mieste sú stovky novinárov z celého sveta.

 

Dnešné druhé kolo francúzskych prezidentských volieb sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Len v Paríži na bezpečnosť dohliada 12.000 policajtov, žandárov a vojakov, celkovo je ich naprieč Francúzskom až 60.000. V krajine stále platí po sérii teroristických útokov výnimočný stav.

Bezpečnostné zbory zostanú v pohotovosti aj po zatvorení volebných miestností. Chcú predísť nepokojom, aké vypukli pred dvoma týždňami počas prvého kola volieb po oznámení prvých odhadov výsledkov.

Polícia sa bude sústreďovať na bezpečnosť pred inštitúciami, centrálami kampane oboch kandidátov, sídlami politických strán a v mestskej hromadnej doprave.

 

Ak sa potvrdí víťazstvo 39-ročného Emmanuela Macrona, bude najmladším prezidentom v dejinách Francúzska. Nateraz je rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov.

V prvom kole volieb získal Macron 23,75 percenta a Marine Le Penová 21,53 percenta hlasov.

 

                    

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona