Macron prevezme prezidentský úrad už túto nedeľu

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 12:18 • 2 min
Macron prevezme prezidentský úrad už túto nedeľu

PARÍŽ - Víťaz nedávnych prezidentských volieb vo Francúzsku Emmanuel Macron prevezme úrad hlavy štátu od svojho predchodcu Francoisa Hollanda v nedeľu o 10.00 h SELČ.

slovakia

left justify in out

Odchádzajúci a nastávajúci prezidenti sa dnes v Luxemburskej záhrade v Paríži spoločne zúčastnili na kladení vencov k stéle na pamiatku zrušenia otroctva.

 

Po spoločnej účasti na pondelkových obradoch pri príležitosti výročia ukončenia druhej svetovej vojny ide už o druhé verejné podujatie, na ktorom sa Hollande a Macron zúčastnili spoločne.

 

Podobná situácia ako dnes nastala aj v roku 2007, keď si výročie zrušenia otroctva spoločne pripomenuli prezident Jacques Chirac a jeho novozvolený nástupca Nicolas Sarkozy. V roku 2012 zasa Sarkozyho sprevádzal Hollande ako víťaz prezidentských volieb.

 

Ako informoval spravodajský portál France Info, Hollande dnes na zhromaždení pri príležitosti výročia prijatia dekrétu o zrušení otroctva vo francúzskych kolóniách predniesol svoj posledný oficiálny prejav vo funkcii prezidenta Francúzskej republiky. V Elyzejskom paláci v centre Paríža sa dnes konalo aj posledné zasadnutie vlády.

 

Od roku 2006 si Francúzsko každoročne 10. mája pripomína obete otrokárstva. Tento pamätný deň ustanovil vtedajší prezident Chirac, ktorý svoju voľbu zdôvodnil tým, že francúzsky Senát 10. mája 2001 prijal zákon, ktorý obchodovanie s ľuďmi a otrokárstvo označil za zločin proti ľudskosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies