Macron pre Der Spiegel: Nie som arogantný, len odhodlaný

NETKY.SK • 15 Október 2017, 09:13 • 2 min
Macron pre Der Spiegel: Nie som arogantný, len odhodlaný

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v rozhovore pre najnovšie číslo nemeckého týždenníka Der Spiegel vyjadril k svojmu štýlu vykonávania prezidentského úradu a pokúsil sa aj o prognózu vzťahu rodiacej sa koalície v Nemecku k svojmu nedávno predstavenému projektu na reformu EÚ.

slovakia

left justify in out

V rozsiahlom interview Macron vyhlásil, že "nie je arogantný, len odhodlaný". Reagoval tým na žiadosť komentovať svoje nedávne vyhlásenie o ľuďoch, ktorí namiesto hľadania si novej práce robia "bordel" v uliciach. Macron sa za toto vyhlásenie stal terčom ostrej kritiky.

 

"Niektorí by ma radi onálepkovali - tak ako to robia vedci motýľom: aha, to je ten bankár, čo nemá rád ľudí," uviedol prezident a ubezpečil, že miluje Francúzsko i jeho obyvateľov. "Rád sa s nimi rozprávam a presviedčam ich. Mojou prácou je bojovať za nich. Ale nesmiem podľahnúť demagógii a lžiam," vyhlásil.

 

Macron sa v rozhovore bránil aj pred tvrdením, že je Francúzom vzdialený. "Nemám žiadny odstup, ja patrím Francúzom. Myslím, že prezident je súčasťou národa, lebo z neho vzišiel".

 

Emmanuel Macron potom kritizoval svojich predchodcov v úrade - najmä Francoisa Hollanda - za ich vzťah k médiám. Uviedol, že on skoncoval s "dohodou" medzi politikmi a médiami. Vysvetlil, že ak prezident neustále odpovedá novinárom na otázky, je nimi stále obkľúčený, "nemá to nič spoločné so zámerom byť blízko ľuďom". "Prezident si musí od novinárov udržiavať odstup," vyhlásil Macron.

 

Francúzsky prezident objasnil aj rozhodnutie svojej vlády zmeniť milionársku daň. "Nerobím to, aby som pomohol bohatým. Môj predchodca zdanil rovnako bohatých i tých, ktorým sa darí. A čo sa stalo? Odišli. Nezamestnanosť sa znížila? Nie," vyhlásil.

 

Dodal, že nikdy necúvne pred tými, ktorí v sebe pestujú závisť, "lebo je to práve závisť, čo paralyzuje krajinu".

 

Upozornil, že "nemôžeme vytvárať pracovné miesta bez vlastníkov podnikov." Dodal tiež, že "pracovné miesta sa nedajú vytvárať vyhláškou."

 

Prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre Der Spiegel vyjadril presvedčenie, že možná koalícia v Nemecku, pozostávajúca z CDU/CSU, Zelených a Slobodných, nebude brániť realizácii jeho európskeho projektu, keďže všetky tieto strany podporujú Európu.

 

Svoje videnie budúcnosti Európy predstavil Macron v prejave, ktorý predniesol 26. septembra pred študentmi parížskej Sorbonny. Navrhol v ňom celý rad opatrení na reformu EÚ.

 

Macron súčasne vyjadril presvedčenie, že členské štáty EÚ v súčasnosti nie sú schopné čeliť výzvam osamotene, preto problémy bezpečnosti a obrany, prílev migrantov, rozvoj ekonomiky, boj so zmenou klímy či inovácie v oblasti počítačových technológií treba riešiť spoločne. Podľa jeho názoru je Európa v súčasnosti "príliš slabá, pomalá a neefektívna".

 

V rozhovore pre Der Spiegel Macron dodal, že jeho prejav, ktorý zaznel na Sorbonne, bol vopred do detailov odsúhlasený nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies