Macron opäť hovoril o udobrení sa s Ruskom, sankcie sú podľa neho nanič

NETKY.SK • 16 Február 2020, 09:00 • 2 min
Macron opäť hovoril o udobrení sa s Ruskom, sankcie sú podľa neho nanič

MNÍCHOV - Francúzsky prezident Emmanuel Macron venoval veľkú časť svojho prejavu na dôležitej bezpečnostnej konferencii v Mníchove otázke zlepšovania vzťahov s Ruskom, ktorá je už od januára jeho ústrednou témou.

slovakia

left justify in out

Súčasný vzťah Západu k Rusku, ktorý sa vyznačuje odmietaním rokovať, je podľa Macrona "absolútne neefektívny". Macron tiež spochybnil efektívnosť sankcií, ktoré západné krajiny postupne prijímali a rozširovali v odvete za ruské obsadenie Krymu, otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v Británii a ďalšie kroky Moskvy.

 

Efektívnosť sankcií
"Sankcie v Rusku nezmenili absolútne nič. Ja vôbec nenavrhujem, aby sme ich zrušili, len to konštatujem," vyhlásil Macron v sobotu na Mníchovskej konferencii, podujatí, na ktorom sa každý rok stretáva svetová špička odborníkov z oblasti zahraničnej politiky a bezpečnosti.

Macronov vzťah k Moskve prešiel v posledných mesiacoch značným obratom, keďže v minulosti bol francúzsky prezident k súčasnému ruskému režimu veľmi kritický. Podľa niektorých analytikov sa takto Macron snaží rozohrávať vlastné geopolitické hry a zaujatím novej pozície voči Rusku sa takticky usiluje posilniť svoju úlohu v medzinárodných vzťahoch.

 

img


"Myslím si, že je vážnou chybou dištancovať sa od časti Európy (Ruska - pozn. SITA) len preto, že s ňou úplne nesúhlasíme," vyhlásil napríklad začiatkom februára pred študentmi Jagellonskej univerzity vo Varšave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies