Macron očakáva, že Trump zmení postoj k parížskej klimatickej dohode

NETKY.SK • 12 December 2017, 06:49 • 2 min
Macron očakáva, že Trump zmení postoj k parížskej klimatickej dohode

PARÍŽ/WASHINGTON - Francúzsky prezident Emmanuel Macron verí, že jeho americký náprotivok Donald Trump skôr či neskôr odvolá svoje odmietnutie klimatickej dohody dosiahnutej pred dvoma rokmi v Paríži.

slovakia

left justify in out

Kategoricky však odmietol nové rokovania o lepších podmienkach pre Spojené štáty.

 

Odstúpenie od dohody oznámil Trump vlani v lete a zdôvodnil to poškodzovaním americkej ekonomiky. Macron poukázal na to, že nové rokovania by zahŕňali viac ako 190 zúčastnených krajín. "Prepáčte, ale nie som pripravený opätovne rokovať s takým množstvom ľudí. Ak si raz podpísal zmluvu, musíš ju rešpektovať," povedal Macron.

 

USA sú podľa neho skvelou krajinou, jednostranné odstúpenie od parížskej dohody je však "veľmi agresívny" krok. "Je neprijateľné nútiť druhých k novým rokovaniam, pretože niekto sa rozhodol opustiť sálu. Je mi ľúto, že to musím povedať. Takto to nejde," konštatoval francúzsky prezident. Ide o veľkú historickú zodpovednosť, povedal Macron, "a verím, že môj priateľ prezident Trump v nasledujúcich mesiacoch alebo rokoch zmení svoj názor. Dúfam, že sa to stane".

Na otázku redaktora, či skutočne verí v zmenu Trumpovho postoja, Macron odpovedal: "Áno. Nie som pripravený znovu rokovať. Ale som pripravený ho (Trumpa) privítať, ak sa rozhodne vrátiť. "

 

Vo francúzskej metropole sa v utorok začne klimatický summit nazvaný Jedna planéta, na ktorom sa zúčastní viac než 50 hláv štátov a vlád z celého sveta. Okolo 4000 delegátov bude hovoriť okrem iného o financovaní opatrení na ochranu klímy. Summit odštartuje na druhé výročie prijatia parížskej klimatickej dohody. USA naň pošlú iba zástupcov svojho veľvyslanectva v Paríži.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies