Macron nalieha na Irán, aby primal sýrsky režim zastaviť útoky na Ghútu

NETKY.SK • 4 Marec 2018, 19:09 • 2 min
Macron nalieha na Irán, aby primal sýrsky režim zastaviť útoky na Ghútu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, aby vyvinul tlak na sýrsky režim a presadil zastavenie útokov na obyvateľstvo damaského predmestia Východná Ghúta.

slovakia

left justify in out

Macron dodal, že zastavenie útokov umožní dodávky humanitárnej pomoci pre civilistov vo Východnej Ghúte a evakuáciu odtiaľ ranených a chorých. V telefonickom rozhovore Macron podľa agentúry Reuters zdôraznil, že Irán vzhľadom na svoje vzťahy a kontakty so sýrskym režimom nesie "osobitnú zodpovednosť" za realizáciu humanitárneho prímeria v súlade s rezolúciou č. 2401 prijatou Bezpečnostnou radou OSN.

 

Telefonát Macrona s Rúháním sa uskutočnil v predvečer návštevy francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana v Teheráne. O situácii v Sýrii v nedeľu telefonicky hovorili aj britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump, ktorí zhodne konštatovali, že sýrsky režim a Rusko nesú "zodpovednosť za ľudské utrpenie vo Východnej Ghúte".

 

Sýrske štátne médiá i aktivisti v nedeľu informovali, že vládne jednotky a s nimi spriaznené polovojenské oddiely dobyli na povstalcami ovládanom území neďaleko hlavného mesta Damask množstvo dedín a menších miest. Ide zatiaľ o najväčší postup vládnych vojsk, odkedy sa minulý mesiac začala rozsiahla armádna ofenzíva, analyzuje americká agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies