Macron je názoru, že Európa by sa nemala otáčať Rusku chrbtom

NETKY.SK • 4 Február 2020, 19:01 • 2 min
Macron je názoru, že Európa by sa nemala otáčať Rusku chrbtom

VARŠAVA - Počas oficiálnej návštevy Poľska predostrel francúzsky prezident myšlienku že dištancovanie sa Európskej únie od Ruska je "vážnou chybou".

slovakia

left justify in out

Je to len hra?

Ide do značnej miery o prekvapivé vyhlásenie, keďže v minulosti bol Macron k súčasnému ruskému režimu kritický. Nejde však o prvé jeho takéto vyjadrenie, o potrebe utužovať vzťahy s Moskvou hovorí francúzsky prezident už niekoľko týždňov. Podľa niektorých analytikov sa tak snaží rozohrávať vlastné geopolitické hry a takticky sa usiluje posilniť svoju úlohu v medzinárodných vzťahoch.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Emmanuel Macron (@emmanuelmacron),

 

Dištanc nie je riešením
"Myslím si, že je vážnou chybou dištancovať sa od časti Európy (Ruska) len preto, že s ňou úplne nesúhlasíme," povedal počas dnešných hodín Macron pred študentmi Jagellonskej univerzity vo Varšave.

 

img


"Som presvedčený, že architektúru stability, mieru a dôvery môžeme v Európe vybudovať len vtedy, ak sa budeme rozprávať s Ruskom," vyhlásil Macron, ktorý je už druhým dňom na štátnej návšteve Poľska.
 

Postoj Poľska  

Francúzsky prezident nezabudol dodať, že má pochopenie pre stanovisko Poľska, ktoré veľmi rozhorčili nedávne vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že je to práve Varšava, kto údajne významnou mierou prispel k vypuknutiu 2. svetovej vojny.

 

img


Popri snahe o dobré vzťahy s Ruskom preto podľa Macrona netreba tejto krajine "ustupovať a zabúdať na to, čo robila a čo robí".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona