Macron chce naštvať nezaočkovaných ľudí. Plánuje tvrdé obmedzenia

NETKY.SK • 5 Január 2022, 06:11 • 2 min
Macron chce naštvať nezaočkovaných ľudí. Plánuje tvrdé obmedzenia

PARÍŽ - Francúzsko má najvyšší počet potvrdených denných prípadov infekcie v Európe a ocitá sa v náročnej situácii. Priemerný denný počet infikovaných v krajine sa za týždeň viac ako zdvojnásobil a incidencia za uplynulý týždeň je tam vyše 1 671 prípadov na 100 000 obyvateľov. Británia hlásila v utorok svoj rekord 218 274 denných prípadov infekcie, Nemecko oznámilo 30 561 prípadov.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval svojich krajanov, ktorí sa ešte nedali zaočkovať proti koronavírusu, že im spôsobí komplikácie. „Pokiaľ ide o nezaočkovaných ľudí, naozaj ich chcem naštvať. A tak v tom budeme pokračovať až do konca. Taká je stratégia,“ povedal Macron v rozhovore pre denník Le Parisien. Dodal, že to znamená čo najviac im obmedziť prístup k spoločenským aktivitám.

 

img

 

Francúzska vláda signalizovala zavedenie drastických obmedzení pre nezaočkovaných ľudí od polovice januára. Na základe vládnych návrhov majú nezaočkovaní ľudia stratiť možnosť vstupu do reštaurácií, barov a diaľkovej dopravy. Nepošlem (nezaočkovaných) do väzenia, nebudem ich očkovať nasilu. A tak musíme týmto ľuďom povedať, že od 15. januára už nebudú môcť chodiť do reštaurácie, nebudú si môcť sadnúť na kávu, nebudú môcť ísť do divadla či do kina,“ povedal Macron.

 

Prečítajte si tiež: Vo Francúzsku zaznamenali nový variant COVID-19 „IHU“

 

Vyjadrenia okamžite vyvolali kritiku jeho odporcov. „Emmanuel Macron hovorí, že sa naučil milovať Francúzov, no zdá sa, že nimi obzvlášť rád opovrhuje. Môžeme podporovať očkovanie bez toho, aby sme niekoho urážali alebo hnali k radikalizácii,“ povedal líder opozičných Republikánov v Senáte Bruno Retailleau

.

Francúzsko hlásilo v utorok rekordných 271 686 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom krajinou sa šíri variant omikron. Skokový nárast v prípadoch zaťažuje personál v nemocniciach a hrozí aj narušenie dopravy, vyučovania na školách a ďalších služieb. Francúzska vláda sa snaží nezavádzať nové lockdowny, ktoré poškodzujú ekonomiku, a namiesto nich presadzuje rýchle schválenie návrhu zákona o očkovaní v parlamente, lebo dúfa, že to bude stačiť na ochranu nemocníc.

 

img

 

V krajine je s koronavírusom hospitalizovaných vyše 20 000 ľudí – údaj o hospitalizovaných už týždne plynulo rastie, ale nie tak prudko, ako počet nakazených. Pacienti s ochorením COVID-19 zapĺňajú vo Francúzsku vyše 72 percent lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a v kedysi preslávenom systéme zdravotnej starostlivosti sa znovu prejavujú známky preťaženosti. Väčšina pacientov na JIS-kách nie je zaočkovaná, hoci najmenej dve dávky vakcíny proti koronavírusu už dostalo 77 percent francúzskeho obyvateľstva.

 

Možno vás zaujme: USA hlásia neuveriteľný rekord v počte nových prípadov!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies