Macron bol najpresvedčivejší spomedzi piatich kandidátskych rivalov

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 09:22 • 2 min
Macron bol najpresvedčivejší spomedzi piatich kandidátskych rivalov

PARÍŽ - Diváci prvej televíznej debaty kandidátov pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku označili za najpresvedčivejšieho diskutéra centristu Emmanuela Macrona.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu sociologického inštitútu Elabe, o ktorom dnes informovala televízia BFMTV. Macrona za najpresvedčivejšieho označilo 29 percent opýtaných. Na druhom mieste skončil s 20 percentami krajne ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon.

 

Vystúpenia a reakcie kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej a konzervatívca Francoisa Fillona ocenilo zhodne po 19 percent voličov. Socialista Benoit Hamon presvedčil 11 percent opýtaných. Z prieskumu ďalej vyplýva, že 30 percent respondentov sa domnieva, že Macronov volebný program je pre Francúzsko najlepší.

 

Na druhej priečke za ním nasleduje Fillon (20%), Marine Le Penová (19%), Jean-Luc Mélenchon (16%) a Benoit Hamon (14%). Na otázku, ktorý z kandidátov má najviac kvalít potrebných na zastávanie úradu hlavy štátu, 31 percent opýtaných uviedlo Macrona. Na druhom mieste skončil Fillon (24%), nasledovali Le Penová (17%), Mélenchon (15%) a Hamon (11%).

 

Na otázku, ktorý spomedzi kandidátov v nich vyvoláva pocit, že im najlepšie rozumie, uviedlo 26 percent Mélenchona. Na druhom mieste skončila Le Penová (24%) a na treťom Macron (23%) nasledovaný Fillonom (14%) a Hamonom (13%). Do prieskumu inštitútu Elabe, ktorý sa uskutočnil na objednávku BFMTV, sa zapojilo 1100 ľudí.

 

Do prvého kola prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutoční 23. apríla, zostáva niečo vyše mesiaca. Prieskumy už dlhší čas naznačujú, že do druhého kola by spomedzi 11 oficiálne zaregistrovaných kandidátov mala postúpiť dvojica Le Penová - Macron. Rozhodujúci súboj v druhom kole 7. mája by podľa prieskumov mal vyhrať Macron.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona