Macron a Sísí rokovali v Paríži. Čo pobúrilo aktivistov?

NETKY.SK • 23 Júl 2022, 10:47 • 2 min
Macron a Sísí rokovali v Paríži. Čo pobúrilo aktivistov?

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa stretol v Paríži s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Ich rokovanie bolo zamerané na posilnenie vzájomných vzťahov, ktoré sú založené na bezpečnostných a obranných väzbách, čo znepokojuje ľudskoprávnych aktivistov.

slovakia

left justify in out

Macron privítal Sísího v Elyzejskom paláci, aby spolu rokovali najmä o „hospodárskych, energetických a globálnych dôsledkoch konfliktu na Ukrajine na potravinovú bezpečnosť." 

Egypt bude v novembri hostiť v meste Šarm aš-Šajch klimatický summit OSN známy pod názvom COP27. Macron a Sísí preto diskutovali aj o boji proti globálnemu otepľovaniu. „Prezidenti zhodnotili hlavné otázky bilaterálnej spolupráce, ktorá je veľmi hustá vo všetkých oblastiach," dodal vo vyhlásení Paríž.

 

Prečítajte si aj: Od januára si zrejme priplatíme za energie ešte oveľa viac ako doteraz, URSO žiada vládu, aby zasiahla

 

img

 

Egyptská armáda vlani objednala ďalších 30 stíhačiek Rafale od francúzskej obrannej spoločnosti Dassault Aviation v rámci obrannej dohody v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Macron kladie značný dôraz na vzťahy s Egyptom a počas svojej štátnej návštevy v decembri 2020 udelil Sísímu najvyššie francúzske vyznamenanie – Veľkokríž Radu Čestnej légie.

Práve to sa nepáči ľudskoprávnym aktivistom, ktorí tvrdia, že krajina by mala robiť viac pre zvýšenie záujmu o osud približne 60 000 politických väzňov, ktorí sa nachádzajú v egyptských väzniciach.
 

Mohlo by vás zaujímať: Zelenskyj: Zabránili sme hladomoru vo svete, o ktorý Rusi usilovali

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies