Máčovský podpísal dokument pre podporu styčného tímu NATO na území Slovenska

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 13:33 • 2 min
Máčovský podpísal dokument pre podporu styčného tímu NATO na území Slovenska

BRATISLAVA - Jeden zo základných dokumentov potrebných pre podporu pôsobenia Styčného integračného tímu NATO (NFIU) na území Slovenska, tzv. „Base Support Arrangement“ (BSA), podpísal dnes štátny tajomník Ministerstva obrany SR Ivan Máčovský a za Aliancu dokument už skôr podpísal na veliteľstve v Holandskom Brunssune generál Salvatore Farina.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Styčný integračný tím NATO by mal na Slovensku dosiahnuť počiatočnú operačnú spôsobilosť do konca roku. Úlohou NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť NATO a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Ich úlohou je tiež koordinácia cvičení medzi Ozbrojenými silami SR a NATO. Počas mieru bude podporovať plánovacie aktivity.  


Dnes podpísaný dokument definuje a stanovuje rozsah podpory, ktorá bude nami ako hostiteľskou krajinou poskytnutá pre činnosť jednotky NFIU a jej príslušníkov, vysvetlil štátny tajomník Máčovský, pod ktorého agenda NFIU v rezorte spadá. Na Slovensku v súčasnosti prebiehajú prípravné práce na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa robia opatrenia na zabezpečenie zriadenia a činnosti NFIU, dodal štátny tajomník.


Slovenské NFIU bude začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE). Sídliť bude v kasárňach v bratislavských Vajnoroch, ktoré sa momentálne rekonštruujú. Pôsobiť tam bude 41 osôb, z toho 21 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Zvyšní vojaci budú z ostatných členských krajín NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies