Mačky dokážu infikovať COVID-19 ďalšie mačky

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 07:04 • 2 min
Mačky dokážu infikovať COVID-19 ďalšie mačky

BRATISLAVA – Mačky dokážu infikovať novým koronavírusom iné mačky. Výskumníci v novej štúdii upozorňujú, že mačky však v celkovom šírení vírusu nezohrávajú žiadnu úlohu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas výskumu infikovali tri mačky a po troch dňoch zistili, že nakazili ďalšie mačky, s ktorými boli v kontakte a ktoré boli predtým zdravé. Ani jedno zviera pritom nemalo žiadne symptómy, ako napríklad zvýšenú telesnú teplotu či stratu hmotnosti.

 

Z mačky na človeka?
Novú štúdiu viedli medzinárodný odborník na vírusy Jošihiro Kawaoka z Univerzity v Tokiu a vedci z Univerzity vo Wisconsine. Tvrdia, že je potrebné zistiť, či mačky môžu preniesť infekciu aj na človeka. Doteraz takýto prípad neohlásili.

"Aby sme mohli zastaviť pandémiu koronavírusu rôznymi mechanizmami, je potrebné lepšie pochopiť rolu, akú môžu mačky zohrávať pri šírení vírusu na ľudí," vyhlásili v spoločnom stanovisku pre The New England Journal of Medicine.

 

 

Minimalizovanie kontaktu
Americká asociácia veterinárov podotkla, že výskum robili v laboratóriu, a teda nie je jasné, či sa mačky môžu takto jednoducho nakaziť aj v reálnych podmienkach.


Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) však odporúča minimalizovanie kontaktu domácich miláčikov s cudzími ľuďmi.

 

Tigrica v newyorskej zoo mala pozitívny test na koronavírus

 

Odporúča, aby sa v prípade ochorenia alebo len podozrenia na infekciu koronavírusom, o domáce zvieratá staral iný člen domácnosti. Ak to nie je možné, mali by majitelia dodržiavať prísne opatrenia, ako umývanie rúk a nosenie rúška.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona