Macko: Vstupom do NATO sa organizácia armády zmenila

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 09:54 • 2 min
Macko: Vstupom do NATO sa organizácia armády zmenila

BRATISLAVA – Vstupom Slovenska do NATO sa zásadným spôsobom zmenila organizácia našej armády, doktrína, taktika a operačné postupy, konštatuje zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Pavel Macko.

slovakia

left justify in out

On sám na vlastnej koži poznal už viackrát, ako sa v NATO spolupracuje. Pôsobil na veliteľstve Severoatlantickej aliancie v nemeckom Heidlbergu, odkiaľ ho vyslali ako veliteľa štábov operácií do misie ISAF v Afganistane. Na svoj súčasný post sa zas vrátil z výcvikovej školy NATO v poľskom Bydogošči. Macko zdôrazňuje, že aj naše ozbrojené sily postupne získali skúsenosti z operácií mimo domáceho územia, vrátane tej najťažšej – bojového nasadenia v Afganistane. „Naši dôstojníci a generáli mali možnosť pôsobiť v integrovaných veliteľských štruktúrach a podieľať sa na rozhodovaní aliancie a jej ďalšom smerovaní,“ hovorí Macko. Pôsobením v medzinárodných štruktúrach a spoločným výcvikom vojakov sme podľa neho získali prístup a skúsenosti z úrovní velenia, ktoré u nás prirodzene nemôžeme mať a získali tak mimoriadne dôležitú interoperabilitu so spojencami potrebnú pre spoločnú obranu. „Aj napriek zastaranosti techniky a len obmedzenému rozsahu výcviku, dnes sú naše ozbrojené sily plne profesionálne, sebavedomé, hrdé, oplývajúce novými skúsenosťami a rešpektované našimi partnermi,“ dodal Macko.

 

Zástupca šéfa slovenskej armády pripomína, že naše ozbrojené sily sú pomerne malé, primerané veľkosti a ekonomickým možnostiam Slovenska. „Podobne ako tomu je u väčšiny individuálnych členov Aliancie, ako také nemajú schopnosť ani kapacitu brániť Slovensko v plnom rozsahu ohrození. Integráciou našej armády do NATO sme získali prístup k spôsobilostiam a štruktúram, ktoré nemáme. Získali sme nových partnerov, s ktorými nielen spolupôsobíme, ale sa aj navzájom dopĺňame,“ zhodnotil Macko. 

 

Každá členská krajina NATO musí prispievať do spoločnej obrany jednak vlastnými vojenskými spôsobilosťami, príspevkom do integrovaných štruktúr a spoločných projektov a príspevkom tzv. deklarovaných síl pre spoločnú obranu a krízový manažment. Slovensko má s partnermi zabezpečenú spoločnú obranu vzdušného priestoru. Aj keď každá krajina si v mieri primerane zabezpečuje svoju ochranu vlastnými prostriedkami, tieto sú trvale integrované do spoločného systému vrátane velenia a riadenia NATINAMDS ( NATO Integrated Air and Missile Defence System - integrovaný systém obrany vzdušného priestoru a protiraketovej obrany NATO). „Takže aj prechod z mierového pôsobenia do operačného alebo vojnového módu by bol plynulý,“ vysvetlil Macko. 

 

Podieľame sa na výstavbe a fungovaní integrovaného systému veliteľstiev NATO vysielaním nášho personálu, trvale sú prepojené štruktúry členských krajín a velenia NATO určené na reakciu v krízových situáciách. Prispievame do spoločného systému podpory velenia a spojenia, napríklad máme našich ľudí na veliteľstve 3. Spojovacieho práporu NATO a zároveň v Ružomberku máme jednotku, ktorá je do tohto práporu priamo začlenená. Slovenskom vedené medzinárodné centrum výnimočnosti EOD (odstraňovanie výbušných prostriedkov) v Trenčíne priamo zastrešuje tvorbu doktrín, štandardov, zber poznatkov a výcvik v jednej oblasti pre celé NATO. Okrem toho prispievame do spoločných operácií NATO a jednotlivých rotácií síl reakcie NATO. Naša armáda trvalo udržiava deklarované sily pre NATO, napríklad práporovú skupinu, jednotky rádiochemickobilogickej ochrany, logistické jednotky v silách vysokej pripravenosti, resp. celú mechanizovanú brigádu v silách nižšej pripravenosti. „V konečnom dôsledku prakticky celé naše ozbrojené sily musia byť interoperabilné a pripravené na spoločnú obranu územia NATO podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy a to isté očakávame od spojencov v náš prospech,“ dodal Macko. 

 

Podľa Macka musí armáda postupne prejsť zásadnou modernizáciou výzbroje a techniky, aby vybavenie zodpovedalo dobe, charakteru ohrození a operačnému tempu našich spojencov. „Od určitého momentu sa totiž technologické zaostávanie stáva neprekonateľným prahom, ktorý vám neumožní sa vôbec zapojiť do spoločných operácií,“ poznamenal. Podľa jeho sa bude musieť aj zásadne zintenzívniť výcvik a to v celom spektre spôsobilostí ozbrojených síl. „Nemôžeme sa dlhodobo sústreďovať len na vybrané jednotky a spôsobilosti nasadzované do medzinárodných operácií a niektoré deklarované jednotky,“ dodal. Podľa Macka majú ozbrojené sily „dobre našliapnuté“ a pomocou týchto dvoch zásadných opatrení si nielen udržia získaný kredit, ale sa aj posunú ďalej a stanú sa ešte dôveryhodnejším prispievateľom do spoločnej obrany. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies