Macho: Prioritami sú silný rozpočet aj definícia skutočného farmára

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 14:52 • 2 min
Macho: Prioritami sú silný rozpočet aj definícia skutočného farmára

BRATISLAVA - Prioritami sú zachovanie silného rozpočtu, definícia skutočného farmára či podpora viazaných komodít. Povedal to v pondelok predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho po česko-slovenskom rokovaní k prvému legislatívnemu návrhu Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.

slovakia

left justify in out

Stretnutie zorganizovala SPPK. Zúčastnili sa na ňom slovenská ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, šéf českého agrorezortu Jiří Milek, predstavitelia príslušných výborov oboch národných parlamentov a agrárnych samospráv. Dotkli sa aj témy harmonizácie štátnej pomoci.

 

"Európska komisia navrhuje 2 % všetkých prostriedkov pre mladých farmárov, s týmto návrhom sa vieme stotožniť," pokračoval Macho.

 

Matečná zhodnotila rokovania ako konštruktívne. V súvislosti s Vyšehradskou štvorkou povedala, že snahou Slovenska bude, aby sa do rokovaní o týchto témach zapojilo čo najviac okolitých krajín, ktoré majú čo povedať do spoločnej poľnohospodárskej politiky a ktorých sa negatívne dotkne. Zdôraznila, že možno by bol vhodný otvorený rokovací formát V4 plus.

 

"Očakávame, že ďalšie krajiny sa pridajú," uviedla.

 

Český minister potvrdil, že na témy majú jednotný názor. Poukázal však na obchodné reťazce a na veľké marže, ktoré majú na potraviny. "Aj týmto sme sa zaoberali, toto je hlavná téma, ktorú musíme otvoriť do budúcnosti a nejakým spôsobom to regulovať," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies