Mach Trade zhodnocuje batérie špičkovou technológiou

NETKY.SK • 1 December 2010, 12:31 • 2 min
Mach Trade zhodnocuje batérie špičkovou technológiou

Mach Trade zhodnocuje batérie špičkovou technológiou

slovakia

left justify in out

Zber olovených batérií na Slovensku má svoju tradíciu a v súčasnosti aj vysokú efektivitu. Od roku 1995 zhodnocuje sto percent vyzberaných opotrebovaných olovených akumulátorov a ostatných olovených odpadov spoločnosť Mach Trade s.r.o., Sereď.
"V uplynulom roku sme spracovali takmer 6000 ton batérií a akumulátorov. Firma vlastní ako jediná z bývalého východného bloku špičkovú BAT technológiu, kde je separácia jednotlivých komponentov akumulátorov plne automatizovaná, riadená počítačom v mokrom procese. Metalurgická časť ako prvá na Slovensku začala napríklad používať kyslíkové horáky, ktoré zabezpečujú päťnásobné zníženie odpadových plynov, čo minimalizuje množstvo úletov a tým obmedzenie vplyvov na životné prostredie,“ konštatoval konateľ spoločnosti Štefan Machalík. Dodal, že okrem olovených akumulátorov sa vo firme zhodnocujú aj prenosné batérie a akumulátory. Za posledný štvrťrok roku 2009 sa na Slovensku vyzbieralo a v Seredi zhodnotilo viac ako 80 ton.
Zavedené recyklačné kapacity výrazne znížili ceny recyklácie pre výrobcov a dovozcov takmer na polovicu. "Je teraz iba na nich, či sa zapoja do systému zberu a recyklácie, alebo sa budú vyhovárať, že musia zvyšovať ceny nových batérií. Treba podotknúť, že najväčší dovozcovia sa zhostili tejto zodpovednosti a už spolupracujú. V olovených batériách sme tento proces zvládli veľmi rýchle a dodnes funguje ich recyklácia tak, ako nám to predpisuje EÚ,“ povedal Machalík.  V súčasnosti podľa jeho informácií prebieha vo Mach Trade  rozsiahla investičná činnosť a v tomto a budúcom roku uvádza do prevádzky nové špičkové technológie na zhodnocovanie batérií a akumulátorov, ktoré zaradia už teraz moderný závod k svetovej špičke, schopnej spracovať s niektorými výnimkami všetky typy akumulátorov a batérií na rôzne typy výrobkov od solí po základné  kovy a ich zliatiny. „S modernizáciou pôjde ruka v ruke aj zlacňovanie recyklácie“, povedal  Š. Machalík.
Spoločnosť na trh dodáva surové olovo, rafinované olovo, podľa požiadavky zákazníka zliatiny olova a iných kovov pochádzajúcich z odpadov, cínovo olovené pájky, polypropylén. Momentálne postupuje celoeurópsky proces získania certifikátov Reach.
Ročne sa v SR vyradí okolo 6000 až 9000 ton starých autobatérií a priemyselných batérií. Aj vďaka podpore Recyklačného fondu vznikli prevádzky, ktoré staré autobatérie bezplatne zbierajú, zvážajú a spracúvajú. Do zberu sa zapájajú aj obce, v ktorých sa dajú staré autobatérie odovzdať do pristavených špeciálnych kontajnerov. V tomto smere sa napríklad firma Aku - Trans s r. o., Nitra vypracovala na najväčšiu firmu, zabezpečujúcu zber a dopravu opotrebovaných akumulátorov a batérií do recyklačného závodu v Seredi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona