Mačetami ozbrojení útočníci usmrtili prominentného blogera

NETKY.SK • 27 Február 2015, 17:31 • 2 min
Mačetami ozbrojení útočníci usmrtili prominentného blogera

DHAKA - Mačetami ozbrojení útočníci vo štvrtok v hlavnom meste Bangladéša usmrtili prominentného amerického blogera bangladéšskeho pôvodu Avijita Roya, keď sa so svojou manželkou a tiež blogerkou Rafidou Ahmedovou vracal z knižného veľtrhu.

slovakia

left justify in out

Ide zatiaľ o posledný zo série útokov voči spisovateľom a blogerom snažiacim sa v tejto moslimskej krajine presadiť slobodu myslenia. Roy útok neprežil, Ahmedová je vážne zranená. K brutálnej vražde sa bezprostredne po nej prihlásila extrémistická islamistická skupina Ansarullah Bangla Team. Polícii sa v súvislosti s prípadom podarilo získať dve mačety, útočníkov však zatiaľ neidentifikovala.

 

Royva rodina uviedla, že islamskí radikáli sa blogerovi v posledných týždňoch viac ráz vyhrážali v súvislosti s jeho blogom "Mukto-mona" (voľná myseľ), v ktorom publikoval humanistické a racionálne myšlienky a zavrhoval náboženský extrémizmus. Nezisková organizácia so sídlom v Amerike, pre ktorú písal, vyjadrila po útoku zdesenie. "Roy bol odvážny a veľavravný obhajca rozumu, vedy a slobody vyjadrovania v krajine, kde sú takéto hodnoty silne potláčané," vyhlásila. 

 

Blangladéš je v súčasnosti na 146. mieste zo180-miestneho rebríčka slobody tlače, ktorý každoročne vydáva organizácia Reportéri bez hraníc. V roku 2013 náboženskí extrémisti v krajine zaútočili na viacerých blogerov požadujúcich tresty smrti pre islamských lídrov za vojnové zločiny, ktoré spáchali počas bangladéšskej vojny o nezávislosť. V útokoch usmrtili blogera Ahmeda Rajiba Haidera po tom, čo organizoval takýto protest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies