Macejková: Ústavný súd v súčasnosti pracuje s maximálne dvojročnými podaniami

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 14:55 • 2 min
Macejková: Ústavný súd v súčasnosti pracuje s maximálne dvojročnými podaniami

Košice 17. júla (TASR) - Ústavnému súdu (ÚS) SR bolo v prvom polroku 2014 doručených celkom 7901 sťažností a návrhov.

slovakia

left justify in out

"ÚS v tomto období rozhodol o 8338 podaniach - návrhoch a sťažnostiach, ktoré mu boli doručené nielen v čase od 1. januára do 30. júna tohto roku, ale aj v skoršom období," informovala predsedníčka ÚS Ivetta Macejková. Doplnila, že uvedené celkové číslo predstavuje o 2604 rozhodnutých sťažností a návrhov viac ako v rovnakom období minulého roka.

 

"Na každého sudcu pripadlo v priemere 641 rozhodnutí, čo je o 200 viac ako v rovnakom období minulého roka. Priemerná dĺžka konania pred ÚS v prvom polroku presiahla 260 dní, pričom priemerná dĺžka konania v roku 2013 bola 187," dodala Macejková. Pripomenula, že dôvodom takto predĺženého konania je nepretržité zahlcovanie ÚS sťažnosťami od jedinej právnickej osoby - spoločnosti P., s.r.o. "Pritom rozhodovaciu činnosť v sledovanom období zabezpečoval ÚS podľa aktuálneho Rozvrhu práce Ústavného súdu SR v kompletnom zložení, teda v celkovom počte 13 sudcov," zdôraznila Macejková.

 

K 30. júnu eviduje ÚS nevybavených 9524 sťažností a návrhov. V tomto počte sú zhrnuté aj nevybavené veci sudcov Ústavného súdu SR, ktorým skončilo funkčné obdobie 4. júla. Po sudcovi Jánovi Auxtovi je to 56 vecí, po Jurajovi Horváthovi 369 vecí a po Jánovi Lubym 353 vecí.

 

Macejková tiež uviedla, že z vecí pridelených bývalým sudcom ako sudcom spravodajcom, ktoré neboli do 4. júla skončené prijatím konečného rozhodnutia, bola jedna tretina pridelená novej sudkyni Jane Baricovej. "Zostávajúce veci boli pridelené ostatným sudcom ÚS. Napriek vysokému nápadu ÚS v súčasnosti pracuje s maximálne dvojročnými podaniami a rozhodovaciu činnosť od 10. júla zabezpečuje len 11 sudcov," uzavrela predsedníčka ÚS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies