Macejková: Počet sudcov ÚS SR by sa mal zvýšiť zo zákona na 15

NETKY.SK • 3 Január 2017, 11:14 • 2 min
Macejková: Počet sudcov ÚS SR by sa mal zvýšiť zo zákona na 15

KOŠICE – Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková plánuje začiatkom tohto roku osloviť ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú v súvislosti s možnou zmenou zákona o ÚS. Podľa Macejkovej by bolo potrebné pre ÚS zvýšiť počet sudcov z 13 na 15 a znížiť počet jeho právomocí.

slovakia

left justify in out

ÚS už dávnejšie pripravil materiál, ktorý môže slúžiť ako základ pre novú právnu úpravu v tomto smere. Ministerke spravodlivosti plánuje Macejková ponúknuť v danej veci spoluprácu.

 

"Vzhľadom na to, že Ústavný súd nedisponuje zákonodarnou iniciatívou, zvažujem ako jeho predsedníčka možnosť ponúknuť uvedený odborný materiál subjektom, ktoré si ho môžu osvojiť a disponujú príslušnými právomocami. V spolupráci s Ústavným súdom by si myšlienku prijať nové znenie zákona o Ústavnom súde Slovenskej republiky, ktoré zodpovedá aktuálnym potrebám, mohlo osvojiť Ministerstvo spravodlivosti SR," uviedla šéfka ÚS pre TASR.

 

Podľa Macejkovej by navrhované zmeny zodpovedali vyťaženosti ÚS vzhľadom na veľké množstvo podávaných sťažností a návrhov, ako aj veľký počet právomocí v porovnaní s ústavnými súdmi v zahraničí.

 

V novom roku by Macejková rada využila v tomto smere aj celospoločenskú diskusiu, ktorú vyvolala problematika vymenovania sudcov ÚS, ako aj rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať troch sudcov ÚS z kandidátov schválených parlamentom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies