Macejková nedovolila vypočúvať sudcov

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 08:29 • 2 min
Macejková nedovolila vypočúvať sudcov

BRATISLAVA – Polícia nebude vypočúvať sudcov Ústavného súdu SR Ladislava Orosza, Juraja Horvátha a Sergeja Kohuta. Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková podľa denníka Sme nevyhovela žiadosti vyšetrovateľa, ktorý ešte v októbri chcel, aby ich zbavila mlčanlivosti.

slovakia

left justify in out

Polícia chcela sudcov vypočúvať po tom, ako na nich podal trestné oznámenie predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Plénum ústavného súdu potrestalo Harabina v roku 2011 tak, že mu odobrali 70 percent z ročného platu za to, že neumožnil na jeho súde kontrolu ministerstva financií. Európsky súd pre ľudské práva neskôr rozhodnutie zrušil práve pre nedostatočné zaoberanie sa námietkami zaujatosti.

„V právnom štáte sa rozhodnutia rešpektujú, aj keď môžeme mať na vec iný názor,“ reagoval pre Sme na Macejkovej rozhodnutie Harabin. Ten podal na troch sudcov trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Podľa neho rozhodovali o jeho disciplinárnom treste napriek tomu, že boli voči nemu zaujatí. 

 

Macejková k rozhodnutiu podľa hovorkyne súdu dospela „po dôkladnom zvážení relevantných skutkových a právnych okolností“. Bližšie to vysvetliť nechcela. 

 

Sudcovia si myslia, že oznámenie malo byť odmietnuté už dávno, rozhodnutie Macejkovej nechceli komentovať, no dúfali, že ich vypočúvanie nedovolí. Harabin ich v krátkom rozhovore pre Sme označil za „družstevníkov a politikov“, ktorí by po ich rozhodnutiach nemali robiť ani čakateľov vo Svidníku alebo vo Veľkom Krtíši.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies