Macedónsky prezident kritizoval EÚ za jej utečeneckú politiku

NETKY.SK • 22 December 2015, 17:24 • 2 min
Macedónsky prezident kritizoval EÚ za jej utečeneckú politiku

SKOPJE - Macedónsky prezident Gjorge Ivanov dnes ostro kritizoval migračnú politiku Európskej únie. Jeho slová prichádzajú v čase, keď Európa čelí najväčšej utečeneckej kríze od druhej svetovej vojny, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ivanov vo svojom výročnom prejave v parlamente obvinil úniu z nefungujúceho systému prerozdeľovania utečencov medzi jej členské štáty. Zároveň skritizoval blok za to, že niektorým krajinám umožňuje prijímanie migrantov bez registrovania a jednostranné rozhodnutia týkajúce sa tejto otázky.

 

Podľa Ivanova prekročilo za tento rok macedónske hranice vyše 700.000 ľudí, pričom krajina musí riešiť vzniknutú situáciu sama. "Utečenecká kríza nám pripomína, že sa musíme spoliehať iba sami na seba," povedal macedónsky prezident s tým, že Skopje "znáša následky zlyhania celej únie".

 

Macedónsko je súčasťou tzv. balkánskej trasy, ktorú využívajú utečenci na ceste do bohatých západoeurópskych krajín. Nedávno požiadalo o pomoc krajiny Vyšehradskej skupiny (V4).

 

Macedónsko v súvislosti s migračnou vlnou zriaďuje na svojich hraniciach s Gréckom bezpečnostný plot, ktorý by mal po dobudovaní pokrývať vyše 40-kilometrový úsek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona