Macedónsky prezident Ivanov zvíťazil v prvom kole volieb hlavy štátu

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 09:56 • 2 min
Macedónsky prezident Ivanov zvíťazil v prvom kole volieb hlavy štátu

SKOPJE - Macedónsky prezident Ďorge Ivanov zvíťazil v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb. Nezískal však dostatok hlasov na priame víťazstvo a bude sa tak musieť uchádzať o druhé funkčné obdobie o dva týždne v súboji s opozičným vyzývateľom, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Druhé kolo volieb prevažne reprezentatívnej hlavy štátu sa bude konať 27. apríla spolu s predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré vyhlásili rok pred riadnym termínom po tom, ako sa vládna koalícia nedohodla na spoločnom prezidentskom kandidátovi.

 

Ivanov, kandidát konzervatívnej strany VMRO-DPMNE premiéra Nikolu Gruevského, získal 52 percent odovzdaných hlasov, vyplýva z predbežných výsledkov zverejnených štátnou volebnou komisiou po sčítaní približne 90 percent hlasov.

 

Kandidát hlavnej opozičnej Macedónskej sociálnodemkoratickej únie (SDSM) Stevo Pendarovski dostal 37 percent hlasov, pričom ďalší dvaja uchádzači skončili ďaleko za vedúcou dvojicou.

 

Na priame víťazstvo v prvom kole by Ivanov potreboval získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých 1,7 milióna registrovaných voličov. "Týmto výsledkom už občania povedali, čo sa stane 27. apríla, dvojnásobné víťazstvo v prezidentských a parlamentných voľbách," vyhlásil Ivanov po zverejnení výsledkov.

 

Účasť na nedeľňajších voľbách dosiahla len približne 47 percent, čo je podľa komentátorov dôsledok všeobecného znechutenia z politiky v chudobnej balkánskej krajine, uviedla agentúra DPA. Okrem toho hlasovanie z veľkej časti bojkotovala albánska menšina po tom, ako koaličná Albánska demokratická únia za integráciu (DUI) nesúhlasila s návrhom VMRO-DPMNE nominovať ako prezidentského kanditáta Ivanova.

 

Etnickí Albánci tvoria tretinu z dvojmiliónovej populácie Macedónska. Ich vzťahy s Macedóncami sú napäté od etnického konfliktu, ktorý krajinu v roku 2001 dostal na pokraj občianskej vojny.

 

Prieskumy naznačujú, že parlamentné voľby o dva týždne výraznejšie nezmenia mocenské pomery v parlamente, kde dominuje populárna VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies