Macedónsky premiér Zoran Zaev ráta s rokovaniami o vstupe EÚ: Ich zahájenie očakáva v roku 2018

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 06:56 • 2 min
Macedónsky premiér Zoran Zaev ráta s rokovaniami o vstupe EÚ: Ich zahájenie očakáva v roku 2018

SKOPJE - Otvorenie prístupových rokovaní Európskej únie s Macedónskom očakáva nový predseda vlády v Skopje Zoran Zaev v budúcom roku.

slovakia

left justify in out

Podľa vlastných slov mieni Zaev presadzovať vnútropolitické reformy, ale dúfa aj v dosiahnutie pokroku pri pretrvávajúcom spore o oficiálny názov krajiny so susedným Gréckom.

 

Prekážky pri želanom vstupe Macedónska do Európskej únie i Severoatlantickej aliancie by mala napomôcť odstrániť aj dohoda o dobrom susedstve, ktorú Zaev signoval v utorok počas návštevy v Sofii s bulharským premiérom Bojkom Borisovom.

"Sme pripravení podporiť vstup Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko do medzinárodných organizácií. To však iba po tom, čo sa objasní problém názvu tejto krajiny," vyhlásil ešte 14. júna v Aténach šéf gréckej diplomacie Nikos Kotzias po rokovaní s macedónskym rezortným kolegom Nikolom Dimitrovom.

 

Obe krajiny sa sporia o názov Macedónska už viac ako štvrťstoročie. Atény presadzujú zmenu názvu bývalej juhoslovanskej republiky, pretože aj na severe Grécka jestvuje Macedónsko. Grécko práve preto od roku 2005 blokuje otvorenie prístupových rokovaní Bruselu so Skopje, ako aj vstup susednej krajiny do NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies