Macedónsky premiér vyzval občanov, aby v referende hlasovali za zmenu názvu

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 23:23 • 2 min
Macedónsky premiér vyzval občanov, aby v referende hlasovali za zmenu názvu

SKOPJE - Macedónsky premiér Zoran Zaev vyzval v utorok svojich krajanov, aby sa 30. septembra zúčastnili na referende, ktoré by malo potvrdiť zmenu názvu krajiny. Súčasne nepriamo apeloval i na podporu macedónsko-gréckej zmluvy o rovnakej otázke.

slovakia

left justify in out

Predseda macedónskej vlády na tlačovej konferencii v Skopje zdôraznil, že občania by mali prevziať zodpovednosť za vlastnú budúcnosť a pri plebiscite si zvoliť cestu vedúcu do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

 

"Žiadam Vás, aby ste namiesto temna a izolácie zvolili svetlo a budúcnosť," formuloval Zaev. Súčasne požiadal krajanov, aby sa ničím a nikým nenechali odradiť od účasti na plebiscite.

 

Šéf macedónskeho vládneho kabinetu vyjadril presvedčenie, že do volebných miestností príde v deň referenda viac ako polovica občanov a ich veľká väčšina bude hlasovať za.

 

Zaev vyjadril nádej, že najsilnejšia opozičná strana VMRO-DPMNE nebude občanov vyzývať na bojkot referenda, a to napriek tomu, že sa usiluje zabrániť, aby bolo úspešné. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

 

Na pondelkovom hlasovaní macedónskych zákonodarcov v Skopje, na ktorom sa rozhodlo o termíne referenda, sa poslanci spomínanej opozičnej strany nezúčastnili.

 

Vyriešenie bilaterálneho, viac ako štvrťstoročie pretrvávajúceho sporu o názov Macedónska je predpokladom pre ďalšie začlenenie postjuhoslovanskej republiky do euroatlantických štruktúr, ktorému doteraz bránilo veto Grécka.

 

K oficiálnej zmene názvu i macedónskej ústavy by malo dôjsť až po referende. Ak by občania dohodu v plebiscite odmietli, budú nasledovať predčasné voľby. Až potom by grécky parlament ratifikoval danú zmluvu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies