Macedónsky premiér rokoval v NATO, Stoltenberg ho vyzval na vyriešenie krízy

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 18:03 • 2 min
Macedónsky premiér rokoval v NATO, Stoltenberg ho vyzval na vyriešenie krízy

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes naliehal na Macedónsko, ktoré sa usiluje o vstup do Severoatlantickej aliancie, aby vyriešilo spor medzi vládou premiéra Zorana Gruevského a opozíciou, ktoré sa vzájomne obviňujú z odpočúvania.

slovakia

left justify in out

"Sledujeme s obavami nedávny politický vývoj v Skopje. Pokrok v oblasti reforiem závisí od účinného demokratického dialógu, všeobecnej dôvery vo vládu práva a od slobody médií," povedal Stoltenberg po stretnutí s Gruevským v Bruseli.
     

Stoltenberg vyzval "všetky politické sily v krajine, aby konali zodpovedne, angažovali sa v otvorenom a konštruktívnom dialógu a sústredili sa na politické a ekonomické reformy" nevyhnutné na to, aby Macedónsko pokročilo vpred na svojej ceste k členstvu v NATO, informovala tlačová agentúra Reuters.
     

Macedónsko sa usiluje o členstvo v aliancii už vyše desať rokov, jeho snahy však marí spor s Gréckom o názov krajiny. Súčasne sa borí s dlhodobou politickou krízou, ktorá sa ešte zhoršila v januári, keď premiér Gruevski obvinil vodcu opozičného Sociálnodemokratického zväzu Macedónska (SDSM) Zorana Zajeva z prípravy štátneho prevratu.
     

Prokuratúra v súvislosti s tým obžalovala Zajeva a niekoľkých ďalších. Opozícia však minulý týždeň podala trestné oznámenie na premiéra, ktorý podľa nej zneužil svojej funkcie.
     

Sociálni demokrati bojkotujú už rok, od predčasných volieb, parlament. Obviňujú Gruevského a jeho konzervatívnu stranu VMRO zo zmanipulovania výsledkov volieb, čo mali dosiahnuť kontrolou médií a ekonomiky, ktorá je prevažne v rukách štátu.
     

Zajev vyzval Gruevského na rezignáciu. Požaduje, aby sa moci ujala úradnícka vláda, ktorá by pripravila nové voľby.
     

Obavy zo situácie v Macedónsku vyjadrili aj Európska únia a Organizácia pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe, informoval Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona