Macedónsky premiér neodstúpi, podporiť ho prišli desaťtisíce ľudí

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 08:30 • 2 min
Macedónsky premiér neodstúpi, podporiť ho prišli desaťtisíce ľudí

SKOPJE - V pondelok, len deň po opozičnom proteste volajúcom po odstúpení premiéra Nikolu Gruevského v súvislosti s rozsiahlym odpočúvacím škandálom, sa v centre macedónskej metropole Skopje zišli desaťtisíce jeho prívržencov.

slovakia

left justify in out

Gruevski, ktorý je pri moci deväť rokov, pri tejto príležitosti znovu zopakoval, že rezignovať odmieta. "Našim posolstvom (pre opozíciu) je, že nebudeme ustupovať... Títo ľudia požadujú moju rezignáciu bez ohľadu na vôľu ľudu," povedal premiér davu svojich podporovateľov, veľkostne porovnateľným s nedeľňajším protestom opozície. Macedónsko v súvislosti s odpočúvacím škandálom čelí najväčšej politickej kríze od získania nezávislosti v roku 1991.


Opozícia na čele s lídrom Zoranom Zaevom požaduje rezignáciu premiéra Gruevského ako aj nové parlamentné voľby. Škandál odpočúvania sa prevalil vo februári. Podľa zistení opozície ilegálne praktiky trvali "minimálne štyri roky" a ich terčom bolo vyše 20 000 ľudí - náboženských, politických osobností či novinárov. Premiér tvrdí, že odpočúvania nenariadil a nahrávky označuje za dielo zahraničných agentov a nástroj k uskutočneniu štátneho prevratu. V súvislosti so vzrastajúcou politickou krízou v balkánskej krajine odstúpili minulý týždeň zo svojich postov už dvaja ministri ako aj šéf tajnej služby.


V nedeľu sa v Skopje pred sídlom vlády konal v súvislosti so škandálom masový protest opozície. Tisíce protivládnych demonštrantov žiadali odchod premiéra Nikolu Gruevského. Desiatky z nich ostali táboriť pred sídlom vlády aj v pondelok. Opoziční lídri vyhlasujú, že z ulíc neodídu, pokým nepadne vláda.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona