Macedónsky parlament vyslovil plnú dôveru novej vláde premiéra Zorana Zaeva

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 07:22 • 2 min
Macedónsky parlament vyslovil plnú dôveru novej vláde premiéra Zorana Zaeva

SKOPJE - Krízou sužované Macedónsko dostalo novú vládu po tom, ako parlament v stredu pred polnocou vyslovil dôveru 26-člennému kabinetu dezignovaného sociálnodemokratického premiéra Zorana Zaeva.

slovakia

left justify in out

Zákonodarný zbor novú vládu schválil pomerom hlasov 62:44 po dvojdennej rozprave. Konečným termínom pre tento krok bola polnoc zo stredy na štvrtok. Zaev prisľúbil obnovenie snáh Macedónska o vstup do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Tento proces bol pozastavený v súvislosti s diplomatickou roztržkou krajiny so susedným Gréckom ohľadom názvu Macedónsko, ktorý Grécko požaduje pre svoju vlastnú severnú provinciu.

 

Zaev tiež sľúbil, že bude bojovať proti korupcii a postará sa o zlepšenie životnej úrovne obyvateľov, a to zvýšením minimálnej mzdy na 12.000 macedónskych denárov (195 eur) a priemernej mzdy na 30.000 macedónskych denárov (487 eur). S nástupom Zaeva do úradu ministerského predsedu sa končí 11-ročné vládnutie konzervatívnej strany VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) bývalého macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského, ktorého Zaev obviňuje z korupcie a ilegálneho odpočúvania tisícok ľudí.

 

Macedónsko bolo v hlbokej politickej kríze vyše dva roky. V decembri sa tu konali predčasné parlamentné voľby, s ktorými Gruevski súhlasil len po nátlaku zo strany EÚ a USA. Expremiér a VMRO-DPMNE boli pri moci od roku 2006, ale nedokázali obnoviť spojenectvo s ich dlhodobými etnickými albánskymi partnermi, ktorí prešli k Zaevovmu Sociálnodemokratickému zväzu Macedónska (SDSM). Sociálni demokrati a dve malé albánske strany majú v parlamente tesnú väčšinu - 62 poslaneckých mandátov v 120-člennom zbore.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona