Macedónsky parlament odsúhlasil novú vládu za účasti opozície

NETKY.SK • 11 November 2015, 17:36 • 2 min
Macedónsky parlament odsúhlasil novú vládu za účasti opozície

SKOPJE - Macedónsky parlament schválil dnes nový kabinet, v ktorom okrem konzervatívnej vládnej strany figurujú aj ľavicoví opoziční politici.

slovakia

left justify in out

Na rekonštrukcii vlády sa dohodli štyri najväčšie macedónske politické strany ešte minulý týždeň. Tamojší politici tak splnili jednou z kľúčových požiadaviek dohody, ktorú krajine pomohla v júni sprostredkovať Európska únia, aby tak ukončila tamojšiu mesiace trvajúcu politickú krízu.

 

Vo novom kabinete sú zastúpení členovia konzervatívnej strany VMRO-DPMNE spolu s albánskou Demokratickou úniou za integráciu (DUI), opozičnými Sociálnymi demokratmi (SDSM) a Demokratickou stranou Albáncov (DPA).

 

Funkciu ministra vnútra bude zastávať predstaviteľ SDSM Oliver Spasovski. Ďalším trom doposiaľ opozičným politikom sa ušli pozície námestníkov ministrov, doplnila AP.

 

Práve opozičná SDSM na čele so Zoranom Zaevom, ktorá predošlú vládu bojkotovala, dopomohla k vyvolaniu krízy v krajine. Samotný Zaev totiž ešte vo februári obvinil štátne orgány, že ilegálne odpočúvali približne 20.000 občanov, medzi ktorými boli politici, podnikatelia a novinári.

 

Odpočúvací škandál, vďaka ktorému sa krajina ocitla v jednej z najhorších politických kríz vo svojej histórii, začala ešte v júli vyšetrovať macedónska prokuratúra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies