Macedónsky parlament bude hlasovať o svojom rozpustení

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 19:37 • 2 min
Macedónsky parlament bude hlasovať o svojom rozpustení

SKOPJE - Macedónsky parlament bude dnes hlasovať o svojom rozpustení v čase blížiacich sa predčasných parlamentných volieb stanovených na 5. júna. Cieľom volieb je ukončenie dlhotrvajúcej politickej krízy vyvolanej škandálom okolo odpočúvania, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

O oficiálnom rozpustení parlamentu, ktorým sa začína 60-dňové predvolebné obdobie, by mali poslanci hlasovať dnes o polnoci. Voľby sa uskutočnia dva roky pred riadnym termínom na základe Západom sprostredkovanej dohody z vlaňajška.

 

Politická kríza v Macedónsku vypukla po obvineniach zo strany opozície, že vládnuci konzervatívci ilegálne odpočúvali 20.000 ľudí vrátane policajtov, sudcov, novinárov a zahraničných diplomatov. Nahrávky údajne odkryli korupciu v najvyšších kruhoch, volebné podvody a neopodstatnené stíhanie politických oponentov.

 

Predčasné voľby sa mali pôvodne uskutočniť 24. apríla. Hlavné macedónske politické strany však odhlasovali koncom februára ich odklad na 5. júna. Sťažnosti opozičných strán, že 24. apríl je priskorým termínom, pretože podmienky na konanie volieb ešte nie sú riadne zabezpečené, vtedy podporili Európska únia i Spojené štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies