Macedónsky opozičný líder Zaev očakáva poverenie na zostavenie vlády

NETKY.SK • 27 Február 2017, 18:00 • 2 min
Macedónsky opozičný líder Zaev očakáva poverenie na zostavenie vlády

SKOPJE - O získaní písomnej podpory 67 poslancov zo 120-členného zákonodarného zboru informoval dnes v Skopje predseda opozičného Sociálnodemokratického zväzu Macedónska (SDSM) Zoran Zaev.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho názoru by ho Gjorge Ivanov, prezident postjuhoslovanskej republiky zmietanej vnútropolitickou krízou od roku 2014, mal teraz poveriť zostavením novej vlády. "Je to historický deň," vyhlásil a dodal, že by sa tak mohlo ukončiť dlhoročné ochromenie krajiny.

 

Avšak líder Macedónskej konzervatívnej strany VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty), dlhoročný premiér Nikola Gruevski, ktorému sa napriek víťazstvu v decembrových predčasných voľbách nepodarilo zostaviť vládny kabinet, vyzval občanov, aby zmeny vo vedení krajiny prekazili. Podľa jeho názoru totiž spolupráca sociálnych demokratov so stranami zastupujúcimi záujmy albánskej menšiny môže viesť k nežiaducim zmenám v štáte.

 

Zaev totiž predtým prisľúbil partnerom z albánskych strán, že vyhovie ich požiadavkám na posilnenie zastúpenia v štátnej správe i na zavedenie albánčiny ako druhého úradného jazyka.

 

Vnútropolitickú krízu v Macedónsku, ktorá vypukla po tom, čo opozícia obvinila vládu premiéra Gruevského z nelegálneho odpočúvania asi 20.000 ľudí a ktorá sa preniesla z ulíc aj na parlamentnú pôdu, sa pokúšalo cestou sprostredkovaných rokovaní ukončiť medzinárodné spoločenstvo. Napokon táto misia Európskej únie viedla k dohode o vypísaní predčasných volieb, ktoré sa po dvojnásobnom odklade uskutočnili na sklonku minulého roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona