Macedónsky minister vyzval Grécko na presun uviaznutých migrantov

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 07:38 • 2 min
Macedónsky minister vyzval Grécko na presun uviaznutých migrantov

SKOPJE - Macedónsky minister zahraničných vecí Nikola Poposki vyzval vo štvrtok susedné Grécko, aby tisícky migrantov, ktorí uviazli na jeho strane spoločnej hranice, presunulo do vhodnejších prijímacích centier.

slovakia

left justify in out

Poposki v rozhovore pre agentúru AP povedal, že uviaznutým migrantom by bol takto poskytnutý "ľudský a bezpečný prístup". Namiesto toho však momentálne prežívajú v stanoch ležiacich len niekoľko stoviek metrov od hranice.

"To naozaj nie je riešením," uviedol Poposki. "Ak vám skutočne na týchto ľuďoch záleží, mali by byť umiestnení do prijímacích centier, ktoré sú schopné prijať veľký počet osôb," dodal minister.

 

Prinajmenšom 10.000 sýrskych a irackých utečencov uviazlo v uplynulých dňoch pri hraničnom priechode neďaleko dediny Idomeni na gréckej strane hranice s Macedónskom. Na mieste si postavili stany, slúži im tiež jeden oficiálny prístrešok.

 

Macedónsko momentálne na svoje územie vpúšťa denne len hŕstku migrantov a tamojšie úrady vyhlásili, že vpustia iba toľko ľudí, koľko ich pustí nasledujúca krajina na tejto trase, ktorou je Srbsko. Grécka polícia uviedla, že vo štvrtok od 6.00 h ráno do 18.00 h večer prešlo do Macedónska len 130 osôb.

 

Poposki v uvedenom rozhovore vyzval Grécko aj na užšiu spoluprácu, aby sa tak obe krajiny vyhli "akémukoľvek dramatickému vývoju" situácie ohľadne migrantov. Za takmer neodvratné však označil, že prísnejšie pravidlá v tejto veci čoskoro prijmú krajiny ležiace severnejšie od Macedónska na balkánskej trase vedúcej do strednej Európy. Dodal, že to následne ovplyvní aj počet migrantov, ktoré bude na svoje územie denne vpúšťať Macedónsko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona