Macedónsko zvažuje plot na hraniciach s Gréckom - ako "posledný možný krok"

NETKY.SK • 15 November 2015, 16:11 • 2 min
Macedónsko zvažuje plot na hraniciach s Gréckom - ako "posledný možný krok"

SKOPJE - Bezpečnostná rada Macedónska nariadila armáde, aby začala prípravy na možné vztýčenie plotu na hraniciach so susedným Gréckom, aby za obmedzil tok migrantov.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes tlačová agentúra AP.

 

Macedónsky prezident Gjorge Ivanov predsedal sobotňajšiemu neskorému večernému zasadnutiu Bezpečnostnej rady po útokoch v Paríži. Macedónski predstavitelia sa obávajú, že ak ďalšie krajiny, do ktorých smerujú žiadatelia o azyl obmedzia ich prílev, môžu skončiť vo väčšom počte v ich krajine.

Ivanov povedal, že vyše 8500 migrantov vstúpilo do krajiny bez zaregistrovania po ilegálnom prekročení hraníc z Grécka.

 

Vo vyhlásení, vydanom po sobotňajšom rokovaní, Bezpečnostná rada "zdôrazňuje, že plot nemá za cieľ hranice uzavrieť, ale nasmerovať a obmedziť tok migrantov", pričom má ísť až "o poslednú možnosť".

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes vyhlásil, že v reakcii na parížske útoky nie je potrebné meniť utečeneckú politiku a vyzval svetových lídrov, aby sa nesprávali voči uchádzačom o azyl ako k teroristom. "Tí, ktorí zorganizovali (parížske) útoky a tí, ktorí ich uskutočnili, sú presne tí, pred ktorými utečenci utekajú," povedal Juncker reportérom na summite skupiny G-20 v Turecku. "Nie je potrebné meniť celú utečeneckú politiku EÚ," zdôraznil.

 

Nadchádzajúca poľská vláda sa v sobotu nechala počuť, že neprijme utečencov bez bezpečnostných záruk. Juncker Poliakov vyzval, že "neustupovali týmto základným reakciám, ktoré sa mu nepáčia," citovala ho agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies