Macedónsko vyšetruje nenávistné prejavy v súvislosti s požiarmi v Grécku

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 13:16 • 2 min
Macedónsko vyšetruje nenávistné prejavy v súvislosti s požiarmi v Grécku

SKOPJE - V súvislosti s lesnými požiarmi, ktoré si v Grécku za uplynulé dni vyžiadali viac než 80 obetí, sa macedónska prokuratúra zaoberá nenávistnými príspevkami a komentármi na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení úradu štátneho zástupcu v Skopje sa podľa agentúry AP uvádza, že prokuratúra zhromažďuje dôkazový materiál a pracuje na identifikácii podozrivých. Posudzuje tiež to, či dané články a komentáre porušujú macedónske zákony.

 

Od pondelka, keď v Grécku vypukli ničivé lesné požiare, sociálne siete v Macedónsku zaplavili výzvy na pomoc a podporu južnému susedovi, rovnako sa však objavili nenávistné komentáre a útoky. Skopje a Atény viedli desaťročia trvajúci spor o oficiálny názov Macedónska. Podľa júnovej dohody, ktorú podpísali predstavitelia oboch krajín, by sa Macedónsko po novom malo volať Republika Severné Macedónsko. Nacionalisti v oboch krajinách s tým však nesúhlasia.

 

Severovýchodne od hlavného mesta Atény v oblasti prímorského letoviska Rafina vypukol požiar v pondelok a v dôsledku vetra, ktorý mal silu víchrice, sa rýchlo rozšíril. Stovky ľudí pred plameňmi a dymom unikli na okolité pláže. Mnohí z nich hľadali útočisko v mori. Niektorí tam strávili niekoľko hodín, kým ich zachránila pobrežná stráž či rybárske člny. Medzi 82 obeťami je i niekoľko obetí, ktoré sa utopili v mori.

 

Najhoršie postihnutou oblasťou bola prímorská obec Mati, kde objavili väčšinu obetí vrátane 26 osôb, ktoré boli nájdené schúlené pri sebe. Väčšina tiel zhorela na nepoznanie, ich identifikácia je teda možná len prostredníctvom DNA či zubných záznamov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona