Macedónsko vypísalo predčasné parlamentné voľby na 5. júna

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 13:02 • 2 min
Macedónsko vypísalo predčasné parlamentné voľby na 5. júna

SKOPJE - Macedónsko dnes vypísalo predčasné parlamentné voľby na piatok 5. júna. Tento krok nasledoval po tom, čo zákonodarcovia rozpustili parlament - v rámci dohody vyrokovanej Európskou úniou, ktorá má ukončiť politickú slepú uličku súvisiacu s korupčným škandálom v krajine. Informovala o tom dnes agentúra SITA.

slovakia

left justify in out

"Dnes som podpísal rozhodnutie zvolať predčasné voľby, ktoré sa majú konať 5. júna 2016," uviedol predseda parlamentu Trajko Veljanovski vo vyhlásení. "Som presvedčený, že každý, kto sa podieľa na volebnom procese, prispeje k tomu, aby voľby prebehli v pokojnej a demokratickej atmosfére - a že každý z nás naplní svoje právo voliť," dodal vo vyhlásení Veljanovski.


Opozícia už oznámila, že bude bojkotovať tieto voľby, ktorých cieľom je pomôcť ukončiť politickú krízu spôsobenú vlaňajším odhalením rozsiahleho odpočúvania. Kríza sa však tento týždeň prehĺbila, keď macedónsky prezident Gjorge Ivanov udelil amnestiu 56 predstaviteľom obvineným z účasti na škandále.


Macedónska vládna strana v dnešnom vyhlásení uviedla, že navrhne trom ostatným najväčším stranám, aby všetky spoločne napísali prezidentovi Ivanovovi žiadosť, nech svoje rozhodnutie prehodnotí.


Amnestia vyvolala obavy v Európe aj v Spojených štátoch a viedla Johannesa Hahna, komisára EÚ zodpovedného za vzťahy s prípadnými budúcimi členskými štátmi ako napríklad Macedónsko, k vyjadreniu pochybností, či dôveryhodné voľby sú v krajine ešte stále možné.


Amnestia viedla v macedónskom hlavnom meste Skopje k pouličným protestom, ktoré trvali tri noci. V noci nadnes utrpeli zranenia traja policajti, ktorých zasiahli kamene demonštrantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies