Macedónsko premenuje nielen letisko v Skopje, ale aj diaľnicu vedúcu do Grécka

NETKY.SK • 25 Január 2018, 14:17 • 2 min
Macedónsko premenuje nielen letisko v Skopje, ale aj diaľnicu vedúcu do Grécka

SKOPJE - Macedónsko oznámilo ďalšie dva kroky, ktoré by mali prispieť k urýchleniu riešenia dlhoročného sporu s Gréckom o názov tejto postjuhoslovanskej republiky.

slovakia

left justify in out

Tak medzinárodné letisko v macedónskej metropole Skopje, ako aj diaľnica spájajúca macedónsku metropolu s macedónsko-gréckou štátnou hranicou nebudú už niesť v budúcnosti meno Alexandra Veľkého.

 

V Davose to po stredajšom rokovaní s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom oznámil predseda macedónskej vlády Zoran Zaev. Využívanie mena macedónskeho panovníka vnímali v Grécku ako "provokáciu" a "prevzatie gréckej histórie" majoritne slovanským Macedónskom.

Grécko požaduje, aby si susedná krajina zmenila svoj názov, pretože rovnako sa nazýva aj najväčšia grécka provincia.

 

Predseda tamojšej vlády Alexis Tsipras však vyjadril v stredu nádej, že veto vstupu Macedónska do Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ) zo strany Atén sa po vyriešení tohto sporu stane minulosťou.

 

Obaja lídri uviedli, že začnú uplatňovať celý rad opatrení na vybudovanie vzájomnej dôvery.

Macedónsko využíva dočasne - kým sa spor úplne nevyrieši - so súhlasom gréckej strany názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies